Jasno nam je da je podgrevanje hrane, pogotovo u domaćinstvima sa puno članova gde se kuva na veliko, neizbežno, ali trudite se da to radite što manje!
Zašto? Većina namirnica sadrži jedinjenja koja podgrevanjem postaju toksična i štetna po zdravlje tako da ga nutricionisti nikako ne preporučuju.
Trudite se da jedete sveže pripremljenu hranu ili da se naviknete da je jedete ohlađenu, bez grejanja.
Evo namirnica koje spadaju u rizičnu grupu.
1. Spanać, cvekla, celer i repa sadrže nitrate koji pod delovanjem mikroorganizama i zagrevanjem prelaze u jedinjenja nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga konzumirajte u strogo svežem obliku. Srećom, dobro pripremljen spanać je jako ukusan i ohlađen - gotovo kao sladoled!
2. Pečurke se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, preporučljivo je samo blago zagrevanje do 70oC.
3. Krompir takođe spada u ovu grupu namirnica. Ova povrća nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Istraživanja su pokazala da je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje.
4. Meso zagrevanjem menja sastav proteina i postaje strano našem organizmu. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama menja se njihova struktura i tako postaje teže svarljivo, pa samim tim i toksično.
5. Visokorizične namirnice ove grupe su: meso živine, kuvana i dimljena riba, sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečni proizvodi i jela napravljena sa mlekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrevanje nikako ne bi trebalo da bude opcija.
Namirnice koje možete da podgrevate su cele žitarice, one najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. Tu spadaju: pirinač, proso, ječam i zob.
Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće, pa zagrejete samo tečnost, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane, pre konzumiranja najpametnije je da ih je podelite u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata.
Ftoografije: shutterstock.com, google images
NAJPOPULARNIJI Komentari