Da li ste i vi među onima kojima je prva asocijacija na prvi januar ruska salata u neograičenim količinama? A možda biste na spisak dodali još po koji praznični specijalitet, koji po pravilu pripada teškoj kategoriji, poput sarme, pečenja, i nezaobilaznih kolača i torti? Mi vas razumemo, i istu sudbinu sa vama delimo. Ipak, nakon tih neograničenih količina omiljenih slanih i slatkih specijaliteta, posledice su neizbežne - kako doći do daha! Jasno nam je da je novogodišnjoj trpezi teško odoleti, pa zato umesto da vam kažemo suzdržite se, predlažemo da primenite neke od trikova kako da lakše svarite tešku hranu i tako sebi olakšate praznične muke.
Detalji slede u nastavku!
NE PROPUSTITE: Želite da smanjite kofein? Evo čime da ga zamenite
Sprečite nadimanje
Svima nam je poznat onaj osećaj kada nam je stomak kao balon nakon obroka, ili u ovom slučaju više obroka. Ipak, postoji par trikova pomoću kojih možete da predupredite ili smanjite nadimanje. Na primer, postoje začini koji su u tom pogledu delotvorni, poput cimeta, pa predlažemo da nakon obilatog ručka dok uživate u kafi istu začinite baš ovim začinom. Ili gorki začini, poput kima i komorača, koje možete dodati npr. čaju utiču na olakšano varenje, jer stimulišu lučenje želudačnih sokova.
Takođe, zajedno sa nadutošću ide i problem sa gasovima. U ovom slučaju je potrebno da smirite i umirite svoj stomak - pomaže da ga ugrejete npr. flašom tople vode i ćebetom.
Ublažite gorušicu
Još jedna ozbiljna nus pojava prazničnog hedonizma. Gorušica nastaje zato što usled teške i masne hrane - one koja je kisela, a ne alkalna, želudac upravo biva preopterećen kiselinom. Kako biste to koliko toliko izbegli, a i dalje jeli rusku salatu i sve ostalo, pokušajte barem da tokom jela ne pijete gazirane sokove. Takođe, nemojte odmah nakon jela da se preselite u ležeći položaj, već sedite još neko.
I, naravno, pravi spas u slučaju gorušice je magična soda bikarbona! Dodajte jednu kašičicu sode u toplu čašu vode, i odmah ćete osećati olakšanje i da vam je želudac proradio.
Čaj od nane
Verovatno vam je već poznato da čaj od nane deluje umirujuće na vaš stomak. Tako da, mi predlažemo da popijete jednu šolju i pola sata pre jela i pola sata nakon jela. Sigurno će vam biti lakše da savladate izazove praznične trpeze bez neprijatnih stomačnih tegoba.
Sok od kupusa
Za ovaj magičan sastojak možda ipak niste znali. Ne kažemo da treba da vam zameni aperitiv ili čašu vina uz ručak, ali može da pritekne u pomoć kada se stvari zakomplikuju, a vi dođete do one tačke da ne možete da dišete.
Kupus fantastično deluje na kiselinu i podstiče lučenje želudačnih sokova za varenje. Potreban vam je svež kupus i sokovnik koji će ovo povrće pretvoriti u sok.
Uživajte u praznicima i svojim omiljenim đakonijama!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari