Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Svaštara

Fantastični trikovi za čuvanje i pripremu voća i povrća

Dok su neki manje, a neki malo više vični u kuhinji, ono što je sigurno da korisnih trikova i jednima i drugima nikad nije na odmet. Pogotovo ako skraćuju vreme pripreme, spasavaju neka zagorela jela, ili pak pomažu u čuvanju namirnica. Ovog puta se odnose na voće i povrće, kao namirnice koje često brzo prezru iako su stajale svega par dana, te budu neupotrebljive, i koje naravno treba što više da konzumiramo u okviru svoje ishrane. Sigurni smo da ćete vam ove informacije biti i te kako od koristi, i da ćete ih primenjivati u svojoj kulinarskoj praksi.

A koji su to fantastični trikovi za čuvanje i pripremu voća i povrća, otkrivamo vam u nastavku teksta. 

NE PROPUSTITE: Potpuno prirodno - osvežite svoj dom mirisnim biljem

 

1. Svežinu povrću ćete produžiti tako što će ga umotati u vlažni papirni ubrus i staviti u plastičnu kesicu, a potom u frižider. Neke salate tako mogu znatno duže trajati.

2. Kada zamrzavate jagode, poređajte ih na poslužavnik i ostavite u frižideru tri sata, a tek nakon toga ih stavite u kese, tako se neće zalepiti jedna za drugu.

3. Ako vam je uvela zelena salata, ostavite je 15-tak minuta u mlakoj vodi u koju ćete dodati malo limunovog soka ili sirćeta, kako biste je ipak mogli upotrebiti.

4. Želite da sprečite kondenzaciju zbog koje vam salata propada kada duže stoji ? Poslužite se trikom sa papirnom salvetom u koju ćete prvo umotati salatu, a potom je obmotati i samolepljivom folijom!

5. Pre seckanja povrća na dasku stavite malo soli. Na taj vam način povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati.

6. Da bi se pasulj brže skuvao treba mu dodati kašiku šećera.

7. Zagoreli pasulj možete spasti tako što ćete ga odmah presuti u drugu šerpu i prekrijte mokrom krpom. Posle 10 minuta promenite krpu, ona će upiti najveći deo neprijatnog mirisa.

8. Ako vam je zagoreo pirinač ne bacajte ga, nego stavite parče belog hleba na deo koji nije zagoreo i pustite da odstoji pet do deset minuta. Hleb će upiti ukus zagorelog.

9. Banane nikada ne stavljajte u činiju s ostalim voćem jer otpuštaju gasove zbog kojih će svo voće dozreti i propasti pre vremena.

10. Zavijte koren banane u aluminijumsku foliju i trajaće 4-5 dana duže.

11. Cvekla će tokom kuvanja zadržati crvenu boju ako u vodu u kojoj se ona kuva, uspemo malo sirćeta ili limunovog soka.

12. Karfiol će tokom kuvanja ostati beo ukoliko u vodu dodate malo mleka i soli.

13. Paradajz će se lakše oljuštiti ako se potopi u ključalu vodu ili sa njom opari.

14. Očistite pečurke samo kratko pod mlazom vode,jer u suprotnom upiju previše vode.

15. Pirinač će dobiti snežnobelu boju ako dodate nekoliko kapi limunovog soka u vodu za kuvanje.

16. Peršun nikada ne kuvati nego ga posuti tek kada je jelo gotovo, kako ne bi obojilo jelo u zelenu boju.

17. Prilikom kuvanja povrće koje raste u zemlji stavlja se u hladnu vodu, a ono koje raste iznad zemlje u toplu.

NE PROPUSTITE: Kako da očistite kuhinju da se blista - top trikovi

Možete vi to same!

12.11.2018 07:52
 

Ne propustite

  • Profesionalni kuvari otkrivaju šta nikad ne poručuju u restoranu!

  • TRIKOVI profesionalnih kuvara koji će unaprediti vaše kulinarske VEŠTINE

  • Genijalan način da ISPRŽITE slaninu BEZ PRSKANJA ulja

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Najpopularniji kupaći kostimi: trendovi koje ćete obožavati ovog leta

  • Otkrijte najlepše letnje papuče: Vaš must-have za udobnost i stil

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

  • Voda od ruzmarina: Vaše savršeno letnje osveženje i tajna lepote!

  • Spremni za plažu: Šta sve treba da se nađe u vašoj torbi?

  • Stavite OVO u svoj novčanik i delujte direktno na finansije: Moć svesne namere

  • Šta nam poručuju bolovi iz ugla emocija? Razumevanje telesnih signala

  • Lubenica: slatki dar leta za vaše zdravlje

  • Kako šminka preživljava 40+ stepeni: Letnji mejkap trikovi za postojanost

  • Ljudi rođeni u julu: Razotkrivanje ličnosti, karijere i dubokih emocija

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Top trikovi kako da uvek izaberete sveže voće i povrće

Sigurno se i vama desilo da izaberete voće ili povrće koje na oko izgleda savršeno, a kada ga probate - najradije...
Scroll up