Mnogi ljudi koji praktikuju dijetu u kojoj koriste isključivo proizvode bez glutena, čine to iz medicinskih razloga. Oni su ili netolerantni na gluten ili pate od neke bolesti zbog koje su im proizvodi bez glutena preporučeni. Način na koji njihovo telo reaguje ukoliko unesu gluten jeste u vidu vrtoglavice, mučnine, insomnije, ekstermnog gubitka težine, dijareje. Kada počnu da praktikuju bezglutensku dijetu njihovo telo počinje da funkcioniše bolje, mogu da spavaju kvalitetnije, imaju više energije, a najbolje od svega jeste što im se poboljšava kvalitet života.
Pitali smo strućnjake kako gluten deluje na naše telo i da li bezglutenska dijeta doprinosi mršavljenju.
NE PROPUSTITE: RAZLOZI ZBOG KOJIH NEMATE KVALITETAN SAN
Šta je gluten?
Gluten је kompozitni protein koji se nalazi u pšenici i srodnim žitaricama, poput raži ili ječma. Ovas sam po sebi ne sadrži gluten, ali kako se često uzgaja odmah pored pšenice, i gotovo uvek industrijski prerađuje u istim postrojenjima, vrlo često je kontaminiran ovim proteinom. Sa druge strane, kukuruz i pirinač ne sadrže gluten.
Za i protiv glutena
Pre svega, gluten donekle smanjuje apsorpciju važnih nutrijenata poput gvožđa, kalcijuma, vitamina D i folne kiseline. S vremenom i u zavisnosti od količine apsorbovanog glutena, to može dovesti do ozbiljnih stanja poput osteoporoze ili neplodnosti. Sa druge strane, bezglutenski proizvodi često sadrže zamene za brašno poput pirinča, kukuruza, kukuruznog skroba i krompira, koji imaju visok glikemijski indeks, te mogu praviti problem pacijentima sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom i onima koji žele da redukuju telesnu masu.
Izbegavanje glutena neminovno dovodi i do izbacivanja namirnica koje su nam korisne. U žitaricama postoji velika količina vlakana, koja obezbeđuju hranu za naše dobre bakterije u crevnoj flori sprečavaju apsorpciju masti, utiču na održavanje idealne telesne mase i regulaciju lipidnog statusa.
Kako vam bezglutenska ishrana može pomoći da smršate?
Oni što ova dijeta podstiče zapravo jeste to da se traže zdravije alternative. Fokusiranje na prave namirnice odvaja nas od loših, ustaljenjih navika, kao što je na primer odlazak u pekaru. Benefiti bezglutenske ishrane su veliki, a ona uopšte ne mora biti tako komplikovana ukoliko znate određena pravila. Najveći problem je taj što se gluten krije iza mnogih prehrambenih proizvoda, čak i onih koji ga po prirodi ne sadrže, kao što su mlečni ili kukuruzni prozvodi. Međutim, gluten se krije i iza onih proizvoda za koje nikada ne bismo rekli da ga sadrže: soja, kečep, korn fleks, sosovi i razne grickalice.
Skriveni tragovi glutena mogući su zbog kontaminacije u samoj proizvodnji (takav je slučaj sa ovsem) ili zbog dodataka u recepturi. Dozvoljene namirnice u bezglutenskoj su meso i riba, jaja, melčni proizvodi, mesne prerađevine, masnoće, svo povrće, svo voće, svi orašasti plodovi, čokolada bez glutena, bombone bez glutena, vino, sokovi. Jedino ono što je ostalo nedokazano jeste da li bezglutenska ishrana, sama po sebi, može dovesti do gubitka telesne mase.
NAJPOPULARNIJI Komentari