Čokoladni hleb je savršena poslastica za sve ljubitelje čokolade i ukusnih peciva. Sočan, bogat i pun čokoladnog ukusa, ovaj hleb je sjajan izbor za doručak, užinu ili desert uz kafu. Mi smo uživale u njegovom ukusu!
Predstavljamo recept za čokoladni hleb.
NE PROPUSTITE: Lagana letnja čokoladna torta sa malinama
Potrebni sastojci:
- 500gr brašna
- 100gr kakao praha
- 1 ipo kašičica praška za peciva
- pola kašičice sode bikarbone
- pola kašičice soli
- 150gr šećera
- 100gr maslaca (otopljenog)
- 2 jaja
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 250ml mleka
- 100gr tamne čokolade
Način pripreme:
Najbolje bi bilo da pripremite kalup za pečenje hleba ali ako ga nemate možete se poslužii nšto užim plehom koji treba obložiti papirom za pečenje. Pospite papir za pečenje brašnom kako se čokoladni hleb ne bi zalepio.
U jednoj posudi prosejte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Promešajte da se svi sastojci sjedine.
U drugoj posudi, umutite šećer i otopljeni maslac dok ne dobijete glatku smesu.
Dodajte jaja u smesu šećera i maslaca, jedno po jedno, neprestano mešajući.
Dodajte vanilin ekstrakt i mleko u smesu sa jajima i šećerom, pa dobro promešajte.
Postepeno dodajte suve sastojke u vlažnu smesu, mešajući dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatko testo.
Na kraju, umešajte kockice čokolade ili rendanu tamnu čokoladu kako biste obogatili ukus hleba.
Sipajte testo u pripremljeni kalup za pečenje i poravnajte površinu.
Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu i pecite hleb oko 50-60 minuta, ili dok čačkalica kojom probušite sredinu hleba ne izađe suva (bez tragova testa), na 180 stepeni.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi u kalupu pre nego što ga prebacite na rešetku za potpuno hlađenje.
Kada se hleb potpuno ohladi, možete ga iseći i poslužiti.
Uživajte u sočnom dezertu!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari