Ukoliko tražite savršen praznični recept u kom će uživati najmlađi članovi porodice ali i najstariji vreme je za pripremu sočne, čokoladne torte. Zapravo ljudi širom sveta imaju svoj porodični recept za čokoladnu tortu koji se prenosi sa generacije na generaciju i koji ljubomorno čuvaju. Jedan od takvih recepata dobili smo i mi, ali smo ipak rešile da ga podelimo sa vama!
Predstavljamo vam recept za neodoljivu čokoladnu tortu koja pokreće sva čula.
NE PROPUSTITE: Recept za karamelizovanu kafu!
Potrebni sastojci :
Za koru:
- 450gr brašna
- 350 g granuliranog šećera
- 2 kašičice sode bikarbone
- 250ml slatke pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 200ml skuvane nes kafe
- 100ml ulja
- 3 jaja
- 50gr kakaa
Za čokoladni fil:
- 100ml tople vode
- 30gr kakao praha
- 100gr naredane čokolade
- 500ml pavlake slatke
- 100gr šećera
-po želji glazura od čokolade i voće po želji za dekoraciju
Način pripreme:
Kako bi pripremili koru potreban vam je dublji okrugli kalup, zato što se kora na kraju seče na dva do tri dela tako da od jedne debele kore dobijete tri tanke. Ukoliko vam je proces sečenja komplikovan potrebna su vam dva ili tri manja i plića pleha ili jedan koji ćete iznova koristiti uz papir za pečenje.
Najpre mešamo suve sastojke, koji podrazumevaju brašno, šećer, sodu bikarbonu, kašikicu soli i kakao.
Imajte na umu da je reč o različitim konzistencijama pa će vam biti potrebno nekoliko minuta više da dobro promešate sastojke.
Zatim u posebnoj činiji umutite jaja i dodajte 100ml ulja.
Umutite jaja sa slatkom pavlakom, predlažemo vam da to uradite mikserom kako bi dobili smesu nalik šlagu.
Pomešajte sa suvim sastojcima i lagano dodajte nes kafu, tako da omekani testo.
Pecite 20 minuta na 220 stepeni u rerni.
Vreme je za fil koji podrazumeva lagano mućenje mikserom, najpre pavlake i šećera a zatim u smesu dodajte kakao prah i toplu vodu.
Predlažemo vam da kako prah razmutite u toploj vodi, u suprotnom će leteti po činiji i kuhinji dok ga sipate u činiju i mutite mikserom.
Zatim u smesu dodajte šećer i dobro izmutite kristalčiće šećera.
Za kraj upotpunite fil rendanom čokoladom!
Došao je red na najjednostavniji deo pripreme, a to je filovanje kora.
Možete ukrasiti tortu šlagom, glazurom od čokolade ili voćem- prepuštamo vam ovaj slatki izbor.
Prijatno!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari