Sigurni smo da je malo toga što može lepše ukrasiti vašu trpezu, i zamirisati ceo vaš dom, od domaćeg hleba. Hrskav i tek izašao iz pećnice, pa još sa aromatičnim biljem i maslinovim uljem - definitivno je pravi izbor za naše kulinarske đakonije sada kada je već stiglo jesenje doba. Mi smo tu da vam otkrijemo koji je recept za pravljenje ovog čudesnog i ukusnog hleba.
U nastavku saznajte kako da napravite aromatični hleb sa maslinovim uljem i ruzmarinom.
NE PROPUSTITE: Domaće pica pancerote - spolja hrskave, iznutra sočne
Potrebno vam je:
250 ml tople vode
1 supena kašika šećera
1 kesica suvog kvasca
250 g namenskog brašna
2 supene kašike svežeg samlevenog ruzmarina
1/4 kafene kašičice bibera
pola kafene kašičice soli
2 supene kašike maslinovog ulja
1 jaje umućeno sa 1 kašikom vode
1 supena kašika mlevenog svežeg ruzmarina za posipanje
1 kafena kašičica morske soli za posipanje
Uputstvo za pripremu:
Pomešajte toplu vodu sa kvascem i šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta. U činiji pomešajte brašno, ruzmarin, so i biber, pa dodajte kvasac i maslinovo ulje.
Sve dobro mešajte 5 minuta dok ne dobijete čvrstu smesu za hleb, pa je pospite jednom kašikom brašna, oblikujte loptu, koju ćete potom pokriti krpom i ostaviti testo da naraste oko sat vremena. Treba da se udovstruči.
Oblikujte veknu, stavite je na papir za pečenje, pospite sa malo brašna, pokrijte ponovo krpom i ostavite da odstoji još 30 minuta.
Ostalo je da veknu premažete prethodno umućenim jajetom, i da ga po želji pospete ruzmarinom i morskom solju.
Zatim ga pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, narednih 20-30 minuta, u zavisnosti od jačine pećnice.
Hleb poslužujete sa maslinovim uljem i aćetom balzamikom.
NE PROPUSTITE: Tortilje sa piletinom i mocarelom gotove za samo 15 minuta
Prijatno! Možete vi to same!
Foto izvor: blahnikbaker.com
NAJPOPULARNIJI Komentari