Ima li išta lepše od toplog domaćeg hleba od kog miriše ceo dom?
Mogli bismo ga jesti samog, bez ikakvih mazalica! Ali, svakako je daleko bolje kada je tu i dodatak nekog ukusa!
Zamislite samo mekani i topli hleb sa kačkavaljem, začinjen belim lukom i svežim biljem! Ovo je bukvalno obrok za sebe uz koji vam ne treba prilog.
Idealan za porodični doručak ili večeru. Garantujemo da će se tražiti parče više!
Pogledajte uputstvo i saznajte kako se sprema ovaj gurmanski specijalitet!
Potrebni sastojci:
500g brašna,
Pola kašike suvog kvasca,
Pola kašike soli,
Pola kašike šećera,
Pola kašike praška za pecivo,
325ml vode sobne temperature,
Pola kašike maslinovog ulja,
1 čeno belog luka,
Šolja seckanog svežeg bilja - peršun, bosiljak, ruzmarin,
1 kašika putera,
200g rendanog kačkavalja.
Ušutstvo:
Korak 1: Pomešajte brašno, so, šećer, prašak za pecivo, kvasac i vodu i umestite testo. Premesite ga što više puta dok ne postane kompaktno i mekano. Dodajte i maslinovo ulje i formirajte lopticu testa. Smestite je u činiju i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite na toplom mestu sat-sat i po dok ne naraste.
Korak 2: Nakon što je testo dostiglo duplu masu, premesite ga, pa ga podelite na dva jednaka dela i razvucite u dva pavougaona oblika. Iscite ivice ukoliko je poterbno da biste dobile pravilan oblik.
Korak 3: Oba pravougaonika premažite puterom, pospite seckaim svežim biljem i kačkavaljem. Zatim secite trake širine jednake vašem kalupu za hleb. Trake slažite dok ne dobijete visinu jednaku dužini kalupa. Svaku premažite puterom kako se ne bi lepile jedna za drugu, pa ih zajedno smestite u kalup, tako da dobijete kriške poredane jednu dodruge sa biljem i kačkavaljom izmeđui svake.
Korak 4: U ovom trenutku testo možete i da zaledite i da ostavite za drugu priliku. A ako hoćete odmah da ga pečete, najpre je potrebno da ga ponovo pokrijete vlažnom krpom i ostavite na toplo mesto da naraste-. Za to vreme uključite rernu da se zagreje do 190oC.
Korak 5: Nakon pola sata, ubacite hleb u rernu da se peče oko sat vremena odnosno dok ne dobije zlatnu boju.
Izvadite iz rerne, ostavite da se blago prohladi, a zatim poslužite! Kriške će se same odvajati!
Možete vi to same!
foto: chewtown.com
NAJPOPULARNIJI Komentari