Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Recepti

Najzdraviji ikad - hleb od proklijalih zrna pšenice - recept

Hleb bez brašna koji vam predstavljamo u današnjem receptu je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hlebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

On stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i u prevenciji dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa...

Pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija, tako da je definitivno najzdravija varijanta koju možete konzumirati i vi koji ste na dijeti.

Sve ostale vrste hleba razlikuju se od ovog, pre svega po tome što sadrže brašno niske biološke vredenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Pogledajte recept i saznajte kako se sprema ova blagodet za organizam.

 

Potrebni sastojci:

300g pšeničnog zrna,
100g ječmenih pahuljica,
2 kašike susama,
2 kašike lanenog semena,
2 kašike suncokretovih semenki,
1 kašičica soli,
1/2 svežeg kvasca + 50 mil vode.

Priprema:

Korak 1: Pšenicu prelijte vodom i ostavite da odstoji tri dana sve dok ne počne da klija. Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.

Korak 2: Nakon tri dana pšenicu ocedite od vode i u malim količinama sameljite mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu. Dobićete masu slična testu.

Korak 3: U samlevenu pšenicu dodajte pahuljice po izboru (ječmene, ovsene i sl). Pahuljice prvobitno natopite mlakom vodom, pa kada omekšaju dobro ocedite..

Korak 4: U masu dodajte druge semenke po izboru (seme suncokreta, lana, susama) koje prethodno treba da blago popržite na suvom tiganju.

Korak 5: U 50 ml vode umešajte pola svežeg kvasca sa kašikicom šećera. Kada kvasac nadođe dodajte ga masi za hleb i zamesite rukom. Nema potrebe da dodajete dodatne količine vode jer je sama pšenica dovoljno vlažna.

Korak 6: Masi za hleb dodajte i kašiku soli, dobro sve sjedinite i izručite u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min. Najbolje je da koristite silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća. Dok se masa odmara kalup prekrijte vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

Korak 7: Rernu uključite na 220oC.Pre pečenja u rernu ubacite nekoliko kockica leda da bi se zaparila, što će omogućiti kvascu da još malo digne hleb pre nego što očvrsne kora. Ubacite hleb da se peče oko 45-50 min. 

Nakon što se hleb ohladi uvijte ga u plastičnu foliju i čuvajte u frižideru. Možete ga i raspodeliti na dnevne porcije i zamrznuti, pa koristiti po potrebi.

Možete vi to same!

Fotografije preuzete sa bloga: moversandmoves

28.04.2015 13:04
 

Ne propustite

  • PICA pita od starog hleba - recept

  • Dobri ugljeni hidrati - prijatelji vaše linije

  • Kako da napravite najbolju DOMAĆU picu - RECEPT

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Mesečni horoskop za JUL 2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Ravne sandale: vodeći modni trend ovog leta

  • Brza pasta sa čeri paradajzom: Savršen obrok kad nemate vremena!

  • Tri znaka koja VAM ŽIVOT ŠALJE: Nikada ne ignorišite OVA upozorenja

  • Zašto dolazi do hormonskog disbalansa? Razumevanje složene mreže u našem telu

  • Knjige koje nas uče da zavolimo svoje telo

  • Buđenje ženstvenosti: Kako je dekolte promenio moju intimu

  • Ako sređujete kuću vikendom, neka bude kratko: Top saveti!

  • Beograd na mapi evropske automobilističke elite

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Recept za ćabatu sa maslinama - italijanski hleb

Italijanska kuhinja ne podrazumeva samo paste, pice i kalcone. Domaći hleb sa maslinama - ćabata - je još jedan...
Scroll up