foto: fitbodyclues.com
Nakon slava i bogatih prazničnih trpeza većini nas je potreban jedan detoks režim. Bilo je prosto nemoguće paziti na liniju tokom praznika.
Sada kada sve polako prolazi svi se osećamo tromo, umorno, teže za koji kilogram, naduveno, bezvoljno... Svi ovi simptomi pokazuju da je naš organizam preopterećen suvišnom, jakom, masnom i začinjenom hranom, slatkišima…Potreban nam jedan detoks rezim.
Uskoro kreće i sezona voća i povrća,pa će Vam biti lakše da nastavite sa zdravijim navikama i sredite liniju do leta.
Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam predstavlja jedan lagani trodnevni režim ishrane.
Ovaj 3-dnevni režim ishrane nije previše rigorozan, sastoji se pretežno od namirnica biljnog porekla, žitarica, svžeeg voća i povrća, ribe i nešto malo namirnica životinjskog porekla. Svakako se ne preporučuje osobama sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima, trudnicama, dojiljama, tinejdžerima.
Možete ponoviti dva puta za redom ovaj trodnevni plan. Za duže trajanje režima potrebna je konsultacija sa nutricionistom ili lekarom.
Očekivani gubitak je 2 - 5kg, što zavisi od stanja vaše uhranjenosti, godina, pola...
Ovaj detoks režim će pročistiti organizam od toksina, pokrenutu sadržaj creva i izbaciti višak tečnosti što je sasvim dovoljno za početak, kako bi se bolje i lakše osećali.
Bitno je, kao i u svakoj detoks dijeti,da izbacite iz ishrane šećer, belo brašno, suhomesnate proizvode, crveno meso, rafinisana ulja, testa, slatkiše, kafu, alkohol, cigarete.
Uzimajte što više tečnosti, pretežno vode, 6-8 čaša dnevno, preporučljivo je filtrirane. Zeleni čaj konzumirajte 2 puta dnevno, pola sata pre doručka i ručka, bitno je da bude pravi zeleni čaj, a ne onaj iz kesice.
Plan ishrane
1.dan
Doručak - 3 kašike ovsenih pahuljica potopiti u vodi i ostaviti 10-ak minuta, dodati mleveni lan, pšenične klice i ovsene mekinje po 1 supenu kašiku i 2-3 suve šljive seckane
Ručak - Čorba od bundeve, bareni krompir i šolja blanširanog brokolija, preliveno maslinovim uljem, peršunom i mlevenim semenkama lana, susama i bundeve. Uz sve to zelena salata začinjena lanenim uljem i limunovim sokom.
Recept za čorbu od bundeve pogledajte na OVOM link!
foto: www.gastronom.ru
Večera - Zelena salata začinjena lanenim uljem, kašikom suncokreta, svežim peršunom i limunovim sokom i 1 bareno jaje.
2.dan
Doručak - Heljdina kaša sa suvim voćem (šljive, urme, kajsije 1 šaka, 5-6 badema sirovih i 1 kašika mlevenog lana)
Ručak - Čorba od bundeve, skuša ili pastrmka pečena u rerni, prethodno marinirana u maslinovom ulju, persunu i belom luku i šolja blanširanog prokelja. Uz sve to salata od cvekle sa belim lukom i maslinovim uljem i limunovim sokom
Večera - Integralni pirinač sa grilovanim povrćem (brokoli, luk, šargarepa i tikvice)
foto: uipi.com.br
3.dan
Doručak- Voćni šejk - 1 banana, šolja smrznutog crvenog voća po izboru, supena kašika mlevenog lana i badema i šaka blitve ili spanaća.
foto: kreaturang.pl
Ručak - Čorba od tikvica, grašak sa povrćem (luk, šargarepa, manji krompir), kriška domaćeg ražanog hleba. Uz sve to salata od rendane cvekle, celera i šargarepe začinjena maslinovim uljem, limunovim sokom i peršunom
Večera - Salata od brokolija (kratko blanširan brokoli začinjen lanenim uljem, limunovim sokom, seckanim prazilukom), kriška domaćeg ražanog hleba sa mladim sirom.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari