Ljudsko telo, kao i svaka mašina, konstanstno obavlja različite procese od kojih svaki ima nus produkte koje organizam teži da izbaci. Hranom i pićem u telo konstantno unosimo materije, a njihove otpadne produkte koji nastaju metaboličkom obradom naše telo redovno eliminiše. Suština dobrog zdravlja i izgleda leži u usklađenosti ova dva procesa.
Ipak nije retko da dođe do poremećaja, usporavanja i neredovne eliminacije produkata metabolizma. Neuredna probava može zadati brojne zdravstvene poteškoće poput nadutosti, lošeg raspoloženja i glavobolje. Zbog nepravilne funkcije probavnog puta toksini ne izlaze iz tela već se vraćaju u jetru i krvotok i oslabljuju ga.
Ipak, postoje prirodni načini da se problem neuredne probave reši.
Načini da se probava podstakne su različiti.
Pojednostavite obroke. Probavni proces troši mnogo energije i nutrijenata. I zato - što je obilniji obrok, to ćete biti pospaniji nakon njega. Složena jela stvaraju probavni haos i izazivaju nelagodnost zato što neke vrste hrane stvaraju kiselinu, dok one druge stvaraju bazu - dakle proizvode probavne sokove koji se sukobljavaju. Rešenje je jednostavno - treba jesti manje, jednostavnije, redovne obroke tokom dana. Tako ćete pomoći u regulaciji energije i spriječiti probavne smetnje.
Obogatite ishranu. Prerađena hrana, rafinirani šećer i proizvodi od belog brašna se teže vare. Osim toga, nedostaju im mnoge hranljive materije koje su se izgubile tokom procesa prerade. Zato povećajte unos prirodnih i zdravih namirnica koje će pospešiti probavu. Hrana sa puno soli, šećera, ugljikohidrata može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u probavnom sustavu, odnosno omogućiti razmnožavanje štetnih bakterija. A dobre bakterije su nam potrebne radi razlaganja hrane, proizvodnje vitamina B i potpore imunitetu.
A evo i namirnica koje pospešuju probavu:
1. Salate - Hrana bogata vlaknima poput zelene salate jedan je od najvećih prijatelja dobre probave. Pre spavanja napravite zdelu zdravlja sa zelenom salatom.
2. Voće - Jabuke, pečene, kuvane ili sveže će sigurno poboljšati probavu. Korisne su i borovnice, jagode, ananas, sušene šljive i marelice. Jedan od najboljih namirnica za čišćenje je i limun. Popijte kašiku limunovog soka na prazan želudac čim se probudite.
3. Zeleni čaj - Jedan od benefita zdravog zelenog čaja je i poticanje probave. Zbog određene količine kofeina koju sadrži podstiče metabolizam na brži rad.
4. Integralne žitarice - Žitarice poput heljde, smeđeg pirinča i semenja koje nije zasoljeno postaknuće rad probave.
5. Začini - Biber, kim, cimet, đumbir su jače namirnice intenzivnog okusa koje podstiču organizam na čišćenje.
6. Povrće - Crni i beli luk, šargarepa, patlidžan i spanać ćete naći na svakoj pijaci, a odlični su za probavu..
7. Jogurt - Sadrži bblagotvornu akteriju koja probavni sistem dovodi u red. Jedan jogurt dnevno i učinićete uslugu svojoj probavi.
Hidrirajte organizam. Pića poput kafe i alkohol dehidriraju organizam, usporavaju probavu, izlažu jetru i bubrege dodatnom naporu. Srećom, mnoge namirnice sadrže vodu, posebno sveže, zato će tanjir salate ili povrća kao ručak ili voće kao doručak osvežiti vašu utrobu. A dobro hidrirano tielo delotvorno će eliminisati otrove. Osim toga neophodno je da unosite i onih 6 do 8 čaša vode dnevno !
Usporite obedovanje. Temeljnim žvakanjem hrane zaista ćete lakše zadovoljiti svoj apetit, jer ljudsko telo žvakanjem proizvodi oko 1,7 litara pljuvačke dnevno. Pljuvačka omekšava hranu i sadrži enzime koji razlažu ugljene hidrate. Isto tako ona dezinfikuje sadržaj usta. Ljudi koji jedu brzo - jedu više, a vare sporije. Zato usporite ! Odvojite vreme za obrok. Korsitite pribor za obedovanje i izbegavajte ,,jedenje s nogu''.
Redovno obedujte. Želudac u pravilnim intervalima izlučuje želudačne sokove. Ako u želucu u tim trenutcima ima malo ili ništa što bi preradio, ti se sokovi pretvaraju u opasne kiseline. Kako biste održali prirodne funkcije organizma, važno je da jedete u pravilnim razmacima, najbolje svakih 4 do 6 sati. Tako ćete osigurati stalnu opskrbljenost organizma gorivom i hranljivim matreijama i pomoći u ublažavanju promena raspoloženja, napada gladi i padova energije.
Raspitajte se. Ako želite brinuti o svom probavnom sistemu počnite već u u kupovini hrane. Čitajte deklaracije na proizvodima, raspitajte se o načinu uzgajanja proizvoda. Vaša hrana je vaše gorivo, vi ste ono što jedete, zato pazite šta unosite u organizam. U većini slučajeva teško je obraditi hranu bogatu šećerima poput pasulja, brokolija i kupusa. Takođe, pojedinci loše reaguju na mlečne proizvode, pa ako primetite lošije funkcioniranje probave kada ih konzumirate – smanjite njihov unos.
Pripazite na lekove koje pijete. Određeni medikamenti poput tableta gvožđa, antihistamina i antidepresiva mogu uzrokovati zatvor.
Možete vi to same !
NAJPOPULARNIJI Komentari