Kada su voćni kolači u pitanju, i kada nam se jede slatko - a to je uvek, trudimo se da pravimo one poslastice koje su sa sezonskim voćem, kako bi ono bilo sveže, a samim tim i naš kolač ukusniji. A kako smo sada u periodu kasnog leta, i još malo pa ulazimo u jesen, što znači da je berba šljiva već počela, nećemo propustiti a da svoj dan ne zasladimo baš jednim dezertom sa šljivama. Kao i uvek, biramo onaj koji je preukusan, a lako se pravi, i svemu tome kako bismo dodatno začinili stvari dodajemo i sladoled! Ne sumnjamo da ćete želeti što pre da isprobate ovaj recept.
A kako da napravite ovaj sočni kolač sa šljivama i sladoledom, saznajte u nastavku.
NE PROPUSTITE: Buritosi sa mlevenim mesom i povrćem - recept
Potrebni sastojci:
300 g brašna
1, 5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
Kardamom po želji
150 g putera omekšalog sa sobne temperature
100 g šećera
1 veće jaje
1 kašičica ekstrakta od vanile
150 ml mleka
400 g šljiva, iz kojih ćete izvaditi košticu i podeliti na četvrtine
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i ukoliko želite malo kardamoma, koji daje specifičnu notu.
Potom pomešajte puter sa šećerom i dobro ih promešajte. U ovu smesu dodajte i jaje, kao i ekstrakt vanile.
Zatim sjedinite obe ove smese, postepeno uz mešanje, sve dok ne dobijete glatku masu.
Potom namažite pleh - po mogućstvu okrugli kalup za torte, kako bi vaš kolač lepše izgledao. Izravnajte ga odozgo špatulom. Zatim poređajte šljive po površini, malo ih uranjajući u testo, pa preko svega toga pospite još 2 kašike šećera.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kolač pecite oko 60 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. Kada ga izvadite iz rerne, sačekajte da malo odstoji, izvadite ga iz kalupa.
Kolač služite dok je mlak sa kuglom sladoleda. Prijatno.
NE PROPUSTITE: Piletina zapečena u rerni na italijanski način
Možete vi to same!
Naslovna foto: www.onceuponachef.com
NAJPOPULARNIJI Komentari