Foto: www.sheknows.com
Ukoliko volite da jedete testenine, rižu, meso, tikvice, paradajz, krompire, ali i banane, lešnike, jabuke, slatkiše i čokoladu znajte da postoji posebno preporučeno vreme kada možete da ih jedete.
Delimo sa vama kada bi bilo poželjeno da ih jedete,a kada je bolje da ih izbegavate.
Na taj način izvućićete ono najbolje iz njih!
NE PROPUSTITE: Doručak kao najvažniji obrok - šta da jedete?
Čokolada.
Foto: www.lufthanzacc.com
Čokoladu bi najbolje bilo da jedete ujutru uz doručak.
Naravno, mislimo na nekoliko kockica crne čokolade.
Ona će obezbediti antioksidante koji su dobri za srce, ali imaju i anti age efekat.
S druge strane, izbegavajte da je jedete više od 25g tokom dana inače će se videti efekat po vašu kilažu.
Lešnici i bademi.
Foto: www.drdobbin.co.uk
Oko 30g lešnika, badema ili pistaća, oko ručka, pomoćiće vam da dobijete odgovarajuću dnevnu količinu omega 3 masnih kiselina.
Na taj način, krvni pritisak, rad pluća i krvnih sudova biće u potpunom skladu.
Ipak, izbegavajte da ih jedete uveče jer se može desiti da dobijete koji kilogram viška.
Pasta.
Foto: www.opendining.net
Testenine je najbolje jesti za doručak i ručak jer sadrže vlakna koja čiste organizam od toksina, ali i sprečavaju rizk od dijabetesa.
Kako vaše omiljene paste imaju dosta kalorija, izbegavajte da ih jedete tokom večere.
Meso.
Foto: www.healthnewsline.com
Meso je prepuno gvožđa koje obezbeđuje kiseonik u ćelijama i organima, pa će te, između ostalog, biti i manje umorni.
Međutim, mesu treba oko 5 sati da se svari, pa da vaši organi za varenje ne bi patili izbegavajte meso kao večeru.
Paradajz.
Foto: www.youtube.com
Ogranska kiselina iz paradajza poboljšava probavu, ali i rad pankreasa, pa je dobro jesti ga za doručak.
Ipak, ukoliko budete večerali obrok sa ovim povrćem možete izazvadi nadutost.
Tikvice.
Foto: www.healthylivingmarketreviews.blogspot.com
Vlakna iz tikvica veoma pomažu pri čišćenju crveva pa je dobro da ih jedete za ručak.
S druge strane, kako ima snažna probavna svojstva može izazvati dehidrataciju, a to je tokom jutra posebno opasno, zato ih izbegavajte za doručak.
Krompir.
Foto: www.wisegeek.org
Minerali iz krompira su veoma važni za organizam, ali i skrob, koji je važan za nivo holesterola.
Zato bi bilo dobro da ga jedete za doručak.
Iako se krompiri najviše jedu za ručak, a ponekad i za večeru, znajte da imaju mnogo kalorija pa za ručak uz krompir izbegavajte hleb, dok ih za večeru jedite što manje.
NE PROPUSTITE: Koja hrana nam daje energiju, a koja je krade
Riža.
Foto: www.zmescience.com
Ukoliko jedete za ručak rižu, znajte da će vam ugljeni hidrati dati energiju za čitav dan!
Za večeru bolje da pojedete nešto drugo ukoliko vam veći borj kilograma nije neophodan.
Banana.
Foto: www.healthbytez.com
Pomorandža.
Banana nakon ručka pomoćiće da probavni sistem bolje radi, dok večernje komnzumiranje ovog voća može voditi ka dijareji.
Foto: www.reddit.com
Pomorandže su sjajna užina jer su pune vitamina C, ali i utiču povoljno na varenje i metabolizam.
Ipak, ukoliko ih jedete ujutru na prazan stomak možete osetiti veliku nelagodu u stomaku.
Jabuka.
Foto: www.foodandmeal.com
Jabuka je sjajna za creva i izabcivanje toksina iz organizma pa je odlična nakon doručka.
Ipak, ume da izaziva i stomačnu kiselinu pa je izbegavajte u večernjim satima.
Šećer.
Foto: www.pizza.nl
Da bi se kalorije iz šećera brže sagorele bolje da slatko jedete ranije tokom dana.
Osim što će vam slatkiši u večernjim satima doneti višak kilograma, nepovoljno će uticati na probavni sistem.
NE PROPUSTITE: Letnja hrana koja goji
Naredni put kada budete jeli neku od ovih namirnice prethodno pogledajte na sat!
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari