foto: satenkadinlar.wordpress.com
Od kako su krenuli hladni kišni dani sve više vremena provodimo kod kuće,manje se krećemo, a s obzirom na to da da kreće i sezona slava i praznika vreba opasnost od suvišnih kilograma ukoliko malo ne povedemo računa o tome šta jedemo preko zime.
Dok sedimo kod kuće, uz TV i druženja sa prijateljima najviše razmišljamo šta ćemo da kuvamo, mesimo, grickamo…Posebno mesto zauzimaju slatkiši koji najviše i doprinose gojenju. Kako bi sačuvali liniju do proleća, a pri tom se i zasladili predlažemo vam par zdravih slatkiša.
Sastojci ovih slatkiša su uglavnom integralno brasno, suvo i jezgrasto voće, tako da ćete pravljenjem zdravih slatkiša povećati unos biljnih vlakana,vitamina i minerala, dobiti energiju i popraviti raspoloženje u ovim jesenjim, često depresivnim mesecima.
Pogledajte predloge i napravite svoje zalihe zdravih zimskih slatkiša koje možete da jedete bez griže savesti!
1. Ražani kolačići - Potrebno: ražano brašno 200g, ražane pahuljice 50g, pola šolje maslinovog ulja, pola šolje kisele vode, prašak za pecivo - pola kesice, suvo grožđe 50g, brusnica 50 g, susam 50g, kokosovo brašno 50g, rogač 2 kašike i kakao 1 kašičica. Moze 1 jedna kašika meda ili malteksa ko voli slađe, mada je ukus odličan i bez toga.
Sve sastojke pomešajte, razvucite testo debljine prsta i vadite kalupom ili čašicom jednake oblike, pa ih peći na pek papiru 20 tak min na 200oC.
Ukoliko ih pravite sa modlama možete dobiti različite oblike, Vasi mališani će se sigurno obradovati, uz ceđeni sok od pomorandže može da bude dobra užina.
foto: tastingtable.com
2. Heljdine palačinke - 1 do 2 jajeta, integralno pšeničcno brašno 150g, heljdino brašno 50g i kokosovo brašno 50g,1 kasicica kakaa,1 šolja mleka,1 šolja kisele vode, po potrebi dodati još vode, malo maslinovog ulja, pola kašičice soli, kašičica praška za pecivo.
Kao namaz možete koristiti namaz od rogača, tahini sa medom, neko suvo voće ili jezgrasto, džem, maremeladu…
foto: angelaskitchen.com
3. Bonžita - 100g kornfleksa, 50 g ovsenih pahuljica, 50 g pirinčanih pahuljica, suve kajsije sitno seckane 100g, golica 50g, suncokret 50 g, badem i lešnik sitno seckan po 50 g, kakao 1 kašika, med ili malteks 2-3 kašike.
Ugrejati med i ubaciti sve sastojke, dobro izmešati i razvuci smesu, ohladiti par sati u frižideru i iseci na štanglice.
Štanglice se mogu čuvati u fižideru nekoliko dana, zgodne su za posao, trening, užinu, samo se umotaju u foliju i stave u torbu
Možete slobodno menjati kombinaciju namirnica i napraviti neku svoju, izbor suvog i jezgrastog voća, kao i žitarica je veliki tako da nećete pogrešiti šta god da izaberete.
foto: yegfitness.ca
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari