U potrazi ste za ukusnim i brzim ručkomili večerom u kojoj ćete uživati sa voljenom osobom? Mi vam predlažemo pitu od ćuretine i povrća koja je sočna i lagana za pripremu, idealna je kada ste u potrazi za novim jelom nešto drugačijeg ukusa. Verujte nam da sa pitom od ćuretine nikad nismo pogrešili!
Predstavljamo recept za pitu od ćuretine.
NE PROPUSTITE: Recept za domaće perece!
Potrebni sastojci za testo:
- 350gr brašna
- 120ml hladne vode
- 150gr putera ili margarina
- 1 kašičica soli
Potrebni sastojci za punjenje:
- 50gr putera
- 2 glavice crvenog luka
- 3 šargarepe
- po želji celer
- 200gr pečuraka
- 3 čena belog luka
- kašika brašna
- 100 ml mleka
- 1 jaje
- dve kašike mlevene paprike
- tri šake graška, može zaleđeni
- 350gr ćuretine isečene na kockice
- začiniti po želji biberom, ruzmarinom, origanom
Način pripreme:
Najpre je potrebno izdistati sastojke za punjenje, tako što ćete rastopiti puter u tiganju i zatim sitno iseckati crveni luk. Kada se puter istopi vi dodajte crveni luk i mešajte sve dok luk ne dobije zlatno žutu boju. Možete dodati grašak i beli luk ali i pola čaše vode, tako da se sastojci lagano krčkaju u okviru tiganja.
Iseckajte šargarepe, celer, pečurke i lagano dodajte u tiganj, dosipajući još jednu ipo čašu vode.
Kada se sastojci lepo sjedine dodajte začine po želji, so i mlevenu papriku.
U suštini je potrebno povrće krčkati do 10 minuta, na laganoj vatri tako da ispari voda a zatim ostavite povrće još malo na laganoj vatri da bi dobilo zlatkastu boju.
U posebnom tiganju propržite na malo putera ćuretinu u kockicama, neće vam za proces biti potrebno više od 10 minuta.
Dodajte ćuretinu u tiganj sa pripremljenim povrćem.
Pomešajte u maloj posudi jedno jaje sa mlekom i brašnom.
Mešajte smesu da se brašno rastopi i zatim ulijte u tiganj dok su sastojci vrući.
Pošto testo ne treba da raste i ne koristi se skvaca možete ga na brzinu pripremiti.
Rastopite 150gr putera ili margarina, zatim ga ulijte u posudu sa brašnom i dodajte so.
Lagano uz neprestano mešajte dodajte vodu tako da dobijete meku smesu.
Smesu oblikujte u dve loptice, jednu lopticu razvucite oklagijom i testom obložite vatrostalnu posudu za pitu.
Zatim razvucite drugu polovinu testa!
U obloženu vatrostalnu činiju ulijte punjenje i preklopite kao na fotografiji drugim delom testa.
Po želji testo možete premazati razmućenim jajetom!
Pecite na 220 stepeni narednih 20 minuta.
Prijatno!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari