Danas sa vama delimo recept za klasičan dezert, najsočniju pitu od višanja. Iako je lepo isprobati nove recept, mešati ukuse i upoznati se sa slatkišima različitih kultura samo nas klasični recepti mogu vratiti u detinjstvo, izazvati setu i osmeh na lice. Jedan od takvih recepata je pita od višanja, koju su bake obično služile nedeljom nakon porodičnog ručka. Znamo da postoji mnogo recepata za pitu i da ste sigurno jedan proveren nasledili od svoje rodbine. Ali mi vam nudimo recept za hrskavu i sočnu pitu koja se jednostavno pravi i zasigurno osvaja simpatije.
U narednim redovima, sledi recept za najsočniju pitu od višanja.
NE PROPUSTITE:RECEPT ZA PILEĆI RATATUJ (RATATOUILLE)
Sastojci za pripremu kore:
2 i po šolje brašna (200ml)
3 kašike šećera
1 kašičica soli
150 gr maslaca
6 kašika mleka
1 jaje
Sastojci za pripremu sočnog punjenja:
Kilogram višanja, očšćenih od koštica
1 šolja šećera
2 kašike kukuruznog skroba
kašičica soli
kašičica cimeta
2 kašike ekstrakta vanile
- Pomešajte brašno, šećer i so i zatim lagano izmešajte u dubljoj činiji. Dodajte hladne kockice maslaca i mešajte je sve dok se maslac ne sjedini sa brašnom, tako da dobijete smesu nalik klasičnom testu.
- Dodajte mleko, kašiku, po kašiku. Testo ponovno izmešajte dok se dobro ne sjedini i ostavite 45 minuta da odstoji. Ukoliko imate okrugli kalup odlično, ukoliko ne rasporedite testo u obliku dubokog okruglog pleha.
- Najbolje bi bilo da testo podelite u dva dela, a zatim prvim delom obložite pleh sa unutrašnje strane. Drugi deo testa poslužiće vam kada budete prekrivali pitu i stavljali je da se peče.
- Sočno punjenje napravite tako što ćete sastojke sjediniti u jednoj većoj činiji i dobro ih izmešati, a onda rasporediti u pripremljeni pleh sa testom. Ostatak testa razvijte oklagijom i isecite na deblje trake prekrivajući sočno punjenje. Predlažemo vam da ga prekrijete horizontalno a zatim vertikalno i krajeve traka dobro učvrstite za donji deo testa koji viru uz krajeve posude. Kroz testo će se providiti sočno punjenje, ali ne previše.
- Pitu pecite na 180 stepni oko 45 minuta i isecite kada se ohladi!
NE PROPUSTITE: ČOKOLADNI ZALOGAJČIĆI KOJI SU GOTOVI ZA TREN!
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari