Uksno, slasno i ultra jednostavno - to je najbolji opis sa kojim možemo povezati čokoladne zalogajčiće, koji će vam definitivno biti omiljeni, čak i u letnjim danima. Jednostavna priprema podrazumeva minimalan broj sudova za pranje, ukusan preliv od čokolade i pritom vam ne oduzima mnogo slobodnog vremena. Idealni su kada ne znate šta da pravite, a dolaze vam gosti, koji su se kasno najavili. O ukusu nećemo mnogo da vam pričamo, samo ćemo vam otkriti jednu malu tajnu - tope se u ustima!
U narednim redovima sledi recept za čokoladne zalogajčiće!
NE PROPUSTITE: PAVLOVA TORTA SA BRESKVAMA - RECEPT ZA LETNJE DANE
Sastojci za kolačiće:
150g granuliranog šećera
2 kašike visokokvalitetnog kakao praha
2 šolje brašna
pola kašičice sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
2 kašike biljnog ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
3 velika jaja
1 šolja slatke pavlake
1/2 šolje skuvane kafe (espreso ili crna kafa)
Glazura:
150 g putera, sobne temperature
1/2 šolje krem sira, neutralnog
1 šolja kakao praha
5 šoljica šećera u prahu
1/2 šolje skuvane kafe
1 kašika ekstrakta vanile
1/2 kašičice soli
Priprema:
- Dok se rerna greje na 180 stepeni, postavite kalup i nauljite ga. Možete da koristite kalup za mafine ili za oble kolačiće, po želji.
- U velikoj činiji umutute šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji umutite ulje, vanilu, jaja i slatku pavlaku.
- Onda pomešajte obe smese, pa sipajte kafu, mešajući dok se sve ne sjedini.
- Kada završite sa pripremom smese, izlijte je u kalup, tako da zauzme 2/3 kalupa. Pecite otprilike 25 minuta. Kada su kolačići gotovi, izvadite ih i ostavite da se ohlade.
- Sada sledi pravljenje glazure. Umutite maslac i krem sir, najvećom brzinom, pa postepeno smanjite brzinu. Dodajte kako u prahu, šećer, kafu, vanilu i so. Ponovo povećajte brzinu, pa smanjite, sve dok smesa ne postane kremasta i penasta.
- Koristite nastavak za šlag pa glazuru oblikujte u željenom stilu.
- Neka kolači budu u frižideru kako bi se stegli, ali mogu se jesti i odmah.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari