Ako vam se sviđa ideja da postanete vegan ili jednostavno želite da uravnotežite svoju ishranu svideće vam se predlozi iz narednih redova. Reč je o namirnicama koje možete da jedete svakodnevno, koje sadrže veliku količinu proteina i pritom su ukusne, tako da se maksimalno opustite svoja čula i uživate u ručku. Zabluda je da namirnice koje konzumirau vegani moraju biti bljutave, možete uživati u njima!
Predstavljamo vam visokoproteinske veganske namirnice!
NE PROPUSTITE: Kako ojačati svoje mentalno zdravlje?
Tofu
Prvo mesto na veganskoj listi svakako zauzima tofu koji je odlična zamena za meso koja u sebi sadrži veliku količinu proteina. Ne samo to, tofu u sebi ima veću količinu kalcijuma i gvožđa tako da osobe koje su se borile sa animijom mogu svakodnevno da ga konzumiraju. Tofu je veoma svestran kada je u pitanju dodavanje u jelo, možete ga konzumirati umesto mesa kao glavni deo obroka ali i dodati u kuvana jela kako bi ona postala gušća i kako bi ih obogatili proteinima. Lepo se kombinuje sa različitim vrstama začina i zasitiće vas u rekordnom roku.
Sočivo
Crvena i zelena sočiva su još jedan izvor proteina, gvožđa i drugih hranjivih materija za koje je godinama važilo pravilo da ćete ih njaviše pronaći u crvenom mesu. Moramo da vas razuverimo, nutricionisiti ističu da su sočiva pravi izbor za ručak za celu porodicu i pritom vam ovaj ručak može poslužiti i za sutra ako ostatak sačuvate u frižideru. Na prvi pogled izgledaju komplikovano za kuvanje ali ako budete mudri i napravite veću količinu uživaćete u njoj u narednim danima, ili je zamrznite i poslužite ukućanima kada ste u žurbi.
Kikiriki
Pravo je vreme da sa glavnih jela pređemo na užinu i dokažemo vam da možete da izbegnete različite kupovne grickalice i pritom date telu neopohodne proteine uz kikiriki. On je savršena užina ako ne preterate, odovljna je jedna šaka kikirikija koji će vas trenutno učiniti sitim i suzbiti želju za slatkišima i nezdravim grickalicama. Idealna je za popodnevne časove kada uživate u toplini doma i želite da premostite vreme do večere.
Zeleno povrće
Nemojte izbegavati zeleno povrće, obično ljudi zaborave na njega a treba da bude sastavni deo ručka i večere. Možete se poslužiti bilo kojim zelenim povrćem, najbolje je jesti ga sirovog iscekanog kao salatu jer u tom slučaju zadržava sve hranjive materije, proteine i vitamine. Uz ručak napravite porciju salate, odnosno činiju salate i posolite povrće kako bi vam bilo ukusnije. Sirovo zelje i spanać jednako su ukusni kao i zelena salata i pritom će obogatiti vaš organizam mineralima.
Mahunarke
Pasulj, grašak, buranija su mahunarke na koje je većina ljudi navikla u detnjistvu i koje su hranjive i site. Možete ih praviti na različite načine, dinstajte ih uz tofu i napravite sebi brzi ručak ili se posvetite pripremi klasičnog kuvanog jela koje vam može poslužiti za ručak i u narednim danima. Zabluda je da veganstvo iziskuje dosta novca, zapravo se u većini slučajeva koriste namirnice koje su naše majke i bake uvek imale u špajizu i zamrzivaču, mahunarke i povrće.
Brinite o svom zdravlju!
NAJPOPULARNIJI Komentari