Ništa tako dobro ne može da zagreje organizam (i dušu) kao tanjir tople, sveže pripremljene čorbe. Uz dodatak začina i pravi izbor namirnica - čorba može da bude i preventiva i lek kod prehlade. Deca bi trebala u ovom periodu godine da unose što više ovakvih obroka, ali se preporučuje svima.
U nastavku potražite recept za paradajz čorbu koja se priprema brzo i lako, i idealna je za hladne daane koji su pred nama.
NE PROPUSTITE: Punjene paprike na drugačiji način - sa hrskavom kobasicom i sirom
Paradajz čorba je nešto što bi na svakoj trpezi trebalo da se nađe, posebno u danima pred nama. Kombinacija paradajza i bosiljka je čarobna formula koja štiti od od bakterija i virusa.
Potrebno:
- glavica luka
- 2 šargarepe (manje, ili 1 veća)
- 2 krompira srednje veličine
- paradajz
- čen belog luka
-so
- bosiljak
- ruzmarin
- biber
- so
- kašičica šećera
- kašičica griza
- kašičica brašna
- ulje za prženje po želji (veoma malo)
-3 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Luk sitno iseckajte, šargarepu i krompir izrendajte. Zagrejte veoma malo ulja, te dodajte prvo luk, kratko propržite, pa zatim dodajte šargarepu. Posolite i pobirite. Nakon minut-dva dodajte malo vode, tako da se smesa dinsta. Poklopite, ali povremeno promešajte i dodajte ponovo malo vode kad prethodna količina ispari. Zatim svemu pridružite i rendani krompir, promešajte ponovo i nakon što tečnost koju krompir ispusti, dodajte još malo vode. Kada se luk ustakli, a ostalo povrće omekša - dodajte paradajz sos. Možete koristiti onaj iz tetrapaka, ili domaći paradajz iz flaše, ali onaj bez semenki. Zatim dodajte jednu kašičicu šećera i kašičicu bosiljka. Bosiljak bi bilo najbolje da koristte svež, no i suvi je u redu. Kada je sos od paradajza proključao, dodajte ponovo malo vode, a za to vreme - razmutite brašno i grz sa malo vode (po želji dodajte i kašiku pavlake). Kada su se grumuljice razbile - dodajte pripremljenu, glatku smesu u čorbu - sve vreme mešajući čorbu. Za par minuta obrok je spreman. Na samom kraju dodajte ruzmarin i beli luk, a kada ringlu ugasite i posudu sklonite - dodajte i maslinovo ulje. Prilikom služenja dodajte još malo bosiljka i bibera po želji.
NE PROPUSTITE: 2 jednostavna i brza recepta kako da ostavite zalihe paradajza za zimu
Sigurno ste primetili da nismo naveli količinu paradajz sosa - to morate sami da procenite u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite. A na kraju, u zavisnosti od vaših potreba i želja - sve druge sastojke prilagodite po vašem ukusu. Možete da dodajte i drugo povrće i začine - bitna je baza a posle ostaje na vama da se igrate.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari