Započinjanje dana pravom vrstom hrane može postaviti pozitivan ton za ostatak dana. Iako je važno nahraniti svoje telo posle duge noći, ne smatra se da je sva hrana pogodna za jutro. Konzumiranje određene hrane na prazan stomak može potencijalno izazvati nelagodnost, iritaciju ili čak štetu. Hajde da istražimo neke od namirnica i pića koje bi trebalo da izbegavate da konzumirate ujutru.
1. Citrusno voće
Agrumi, poput pomorandže, limuna i grejpfruta, bogati su vitaminom C i drugim hranljivim materijama, koji su nesumnjivo korisni za zdravlje. Međutim, oni takođe sadrže visok nivo kiseline koja može iritirati sluzokožu praznog stomaka, što dovodi do žgaravice ili gastritisa. Umesto toga, jedite citrusno voće nakon što ste nešto pojeli.
2. Kafa
Za mnoge dan ne počinje dok ne popiju šolju kafe. Međutim, konzumiranje kafe na prazan stomak može povećati kiselost želuca, što može dovesti do probavne nelagodnosti ili osećaja žgaravice. Pored toga, kafa može stimulisati proizvodnju kortizola kada je vaše telo već na vrhuncu proizvodnje kortizola nakon buđenja. Odlučite se za čašu vode pre nego što posegnete za šoljom za kafu.
3. Začinjena hrana
Jedenje začinjenih jela na prazan stomak može izazvati iritaciju sluznice želuca, što može dovesti do refluksa kiseline i drugih gastrointestinalnih problema. Uvek uparite začinjene namirnice sa čvrstom hranom koja može da ublaži njihov uticaj i zaštiti vaš stomak.
4. Slatka hrana ili pića
Započinjanje dana velikom dozom šećera može poremetiti nivo insulina i dovesti do brzog skoka šećera u krvi. Ovo može biti praćeno slomom zbog kojeg se ponovo osećate umorno i gladno. Konzumiranje slatkih proizvoda na prazan stomak takođe može dovesti do povećanja telesne težine tokom vremena.
5. Sirovo povrće
Sirovo povrće može izgledati kao zdrav izbor. Na prazan stomak, ovo može biti teško svarljivo i može izazvati bol u stomaku, žgaravicu i nadimanje. Najbolje je jesti sirovo povrće uz drugu hranu.
6. Alkohol
Iako može izgledati očigledno, kritično je važno ne konzumirati alkohol na prazan stomak. Apsorpcija alkohola je znatno brža, što može brzo dovesti do intoksikacije i većeg uticaja na vašu jetru. Takođe može dovesti do erozije sluznice želuca i kasnijih problema.
7. Jogurt i fermentisani mlečni proizvodi
Ovi mlečni proizvodi sadrže bakterije mlečne kiseline koje su u suštini dobre za naša creva. Međutim, na prazan stomak, kiselo okruženje može ubiti ove bakterije, čineći ove proizvode manje efikasnim. Štaviše, prazan želudac znači da želučana kiselina može da zgrudi mlečne proizvode, što dovodi do smetnji u varenju.
8. Testo
Peciva, kolačići i kolači obično sadrže rafinisane šećere, transmasti i konzervanse, što sve može da izazove iznenadni skok insulina i nivoa energije, da bi potom usledio pad. Pored toga, ovoj hrani nedostaju korisne hranljive materije i mogu izazvati nadimanje i nelagodnost.
Zaključak
Slušanje svog tela i razumevanje najboljeg vremena za jelo određene namirnice može poboljšati vaše probavno zdravlje i opšte blagostanje. Nije važno samo šta jedete, već i kako i kada to jedete. Ne zaboravite da pijete puno vode na početku dana i možda se odlučite za zdrav, uravnotežen doručak kao što je ovsena kaša, smoothie sa zelenilom ili čak kajgana sa tostom od celog zrna. Vaš stomak će vam biti zahvalan!
NAJPOPULARNIJI Komentari