Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Svila na 5 načina: Inspirativne kombinacije za vašu svilenu suknju

  • 4 brze frizure koje možete napraviti za manje od 5 minuta

  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Ne dozvolite da vas preplave: Praktični saveti kako da se izborite sa negativnim mislima

  • Mesečni horoskop za JUN 2025.

Svaštara

Zašto TREBA da koristite SVINJSKU MAST u kuvanju

foto: www.wisegeek.com

Verujemo da je većini vas kriška hleba namazana svinjskom mašću i posuta šećerom ili alevom papirkom jedna od dragih uspomena na detinjstvo provedeno uz bake i deke.

Svinjska mast je nekada bila nezamenljiva u kuvanju naših mama, baka i brabaka, ali nam se čini da je sa novijim dobom njena upotreba pala na minimum... A ne bi trebalo!

Kuvanje sa upotrebom svinjske masti je daleko zdravija opcija od korišćenja rafinisanih biljnih ulja. Mast je nekada bila tajni sastojak za mekane pite, slasne kolače i savršene soseve, a danas kao da smo je proterali iz kuhinja.

U današnjem postu otkrivamo vam razloge zbog koji treba da vratite svinjsku mast u svoju kulinarsku rutinu.

 

1. Spada u ,,stabilne'' masti - Svinjska mast spada u zasićene masne kiseline koje imaju čvrstu jednovalentnu strukturu, što konkretno znači da poseduje stabilnu temperaturu i teže oksidira pri zagrevanju! A svi znamo da se oksidacijom masnoća oslobađaju slobodni radikali koji oštećuju ćelije i škode našem organizmu. Pripremanjem jela na masti štitite svoj organizam od slobodnih radikala i smanjujete njihov negativan učinak. Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, njena struktura ostaje nepromenjena prilikom zagrevanja iznad 250oC, što znači da namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera ili ulja, povećavaju prženjem.

foto: indianapublicmedia.org

2. Svinjska mast štiti srce - Verujemo da većina vas kada pomisli na svinjsku mast u glavi ima ideju o holesterolu, zečepljenju vena i arterija i konačno problemima sa srcem. Istina je zapravo daleko drugačija! Da bi organizam normalno funkcionisao neophodno je da svakodnevno unosimo zdrave masnoće putem ishrane. Tzv. ,,dobri holesterol'' je ključan za pravilno funkcionisanje srca i krvnog sistema, a masti koje obiluju dobrim holesterolom su upravo one zasićene, a među njima i svinjska mast! Dokaz za to je očigledan - naši preci su svoju ishranu bazirali upravo na ovim masnoćama, a stopa srčanih oboljenja je bila niska!

Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

Svinjska mast, dakle, spada u zdrave masnoće neophodne našem organizmu!

foto: altertv.org

3. Bogata vitaminom D - Svinjska mast pada u jednu od 2 namirnice koje imaju najveći procenat vitamina D! Čak 1000 nutricionističkih jedinica vitamina D sadrži jedna kašika svinjske masti. Vitaminu D su neophodne zasićene masti kako bi ga organizam uspešno apsorbovao, pa svinjska mast predstavlja njegov najbolji izvor. Ipak, ovde govorimo isključivo o masti dobijenoj od svinja uzgajanih na ispaši i u prirodnim uslovima, nikako od onih uzgajanih u veštačkim uslovima i hranjenih koncentratima. Svinjama je potrebno sunce kako bi se u njihovom telu sintetisao vitamin D. Zato, trudite se da mast kupujete od proverenih prodavaca - najbolje seljaka koji samostalno uzgajaju st.oku

foto: regiodom.pl

4. Idealna za pripremu hrane - Prženu hranu treba da svedete na minimum, ali ako se odlučite za ovakvu pripremu jela obavezno koristite svinjsku mast. Prva razlog za to smo naveli pod tačkom 1 ove liste.

Drugi razlog za upotrebu svinjske masti u kulinarstvu jeste njen NEUTRALAN ukus. Kokosovo ulje takođe spada u zdrave masnoće, ali hrani zna da da ukus i miris kokosa. Svinjska mast hranu ostavlja nepromenjenog ukusa, tokom prženja mesu daje divnu zlanu boju, a povrće zadržava svoju aromu. Možete je koristiti i za pripremu jela u rerni! Odlična je za pripremu kolača, pita i peciva jer testu daje mekoću, a ne utiče na ukus. Jedan od naših omiljenih kolača spremljenih sa svinjskom mašću su ŠAPICE. Kako se prave pogledajte na OVOM linku!

Osim ovih tu je i jako povoljna cena svinjske masti. Za razliku od kokosovog ulja za čiju kupovinu treba da odvojite 500 do 800 din za teglu od 1kg, svinjsku mast možete naći na lokalnim pijacama, u supermarketima, u prodavnicama zdrave hrane i to po više nego povoljnim cenama (manje od 500din za 3 kg).

Da li smo vas ubedili da treba da počnete da kuvate sa svinjskom mašću?

14.11.2015 08:40
 

Ne propustite

  • Jestivo ulje u održavanju domaćinstva

  • Pravila ekonomičnog kuvanja - smanjite, ponovo koristite, reciklirajte

  • 17 super trikova u kuhinji koji će vam olakšati život

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 02.06.- 08.06.2025.

  • Letnji osip između nogu i kako da ga otklonimo

  • Nega kože bebi puderom - sve prednosti koje treba da znate

  • Kako da vaša koža blista tokom leta: Rutina nege za vrele dane

  • Egzotične destinacije na dohvat ruke: Top 5 manje poznatih bisera za letovanje

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Detoks tela i uma: 5 navika za svež početak juna

  • Jutarnji eliksir: 3 recepta za energetske smutije koji tope kilograme

  • Zdravi porodični obroci na brzinu: Ideje za letnje ručkove koje svi vole

  • Organizacija doma za letnje mesece: 10 trikova za uredan i prozračan prostor

  • Razvijte svoju kreativnost: Hobiji koji vam otvaraju nove vidike

  • Knjige koje čitamo u junu: Vaša karta za letnje avanture

  • Aksesoari koji čine razliku: Kako malim detaljima osvežiti svaki stajling

  • Kako se nositi sa stresom na poslu: Tehnike opuštanja za savremenu ženu

  • Idealni poslovi i karijere prema horoskopskom znaku

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Izvlačenje uljem - delotvorna metoda za čišćenje organizma od toksina

Metoda izvlačenja toksina uljem potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane AYUR-VEDA, a stara je preko 5000...
Scroll up