Kod mnogih tradicionalnih jela, kolača, slatkiša, namaza, hleba i peciva, susam predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. Postoje crni i beli susam, a oba se koriste radi popravljanja ukusa.
Međutim, pored njegove primene u kulinarstvu, susam je izuzetan kao saveznik vašeg zdravlja ! Semenke susama predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo.
Protiv stvaranja tromba, hemoroida i opekotina
Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, zato ga treba konzumirati što više. Prepecite ga i dodajte salatamai jelima koje pripremate.
* Pogledajte recept za brzu susam salatu - klik na OVAJ link !
Preporučuje se i za odstranjivanje crevnih parazita, čišćenja creva, kao i za lečenje hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini koriste ga i za saniranje povreda, akni, čireva, bradavica, opekotina.
Za lečenje hemoroida samleti kašiku susamovog semena i u to dodati dve kašike vode. Zajedno mešati dok ne nastane pasta, a onda u tako dobijenu pastu dodati i kašičicu putera. Sve dobro umutiti, a zatim namazati na parče tosta i pojesti.
Protiv opekotina lek se pravi tako što se dve kašike susamovog semena potope u čaši vode i stave se u odgovarajuću posudu da ključaju nekoliko minuta. Zatim se sadržaj procedi i ostavi da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj prelazi se preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevno.
Bogat mineralima i vitaminima
Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti samo 25 grama ovog semena da bi se zadovoljila polovina dnevnih potreba za ovim mineralom.
Osim gvožđa, u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen.
Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru pojesti na prazan stomak. Postupak ponavljati u kontinuitetu.
Smanjuje nivo holesterola u krvi
Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline takođe su važni sastojci susama za očuvanje zdravlja.
Seme susama sadrži i najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po hemijskoj strukturi nalik holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma.
Istraživanja su pokazala da je susam delotvoran protiv upala i bolova kod reumatoidnog artritisa, kao i astmatičnih napada.
Za poboljšanje probave
Iako težak za osetljive stomake, susam ipak povremeno treba konzumirati, jer predstavlja savršen čistač organa za varenje. Ito tako, odličan je i protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da se propeče ili proprži na tihoj vatri.
Afrodizijak
U zemljama u kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog začina pripremaju se napici za potenciju.
Da bi se dobio napitak prvo treba pomešati seme susama i maka u istim količinama. U tu mešavinu dodati manju količinu semena koprive, luka i šargarepe, kao i kašiku šećera. Sve sastojke samleti i pomešati. Kašičicu smese rastvoriti u čaši vina i polako piti.
Osim njegovih zdravstvenih benefita. susam se koristi i za negu i lepotu.
On se, već stolećima, primenjuje u ajurvedskoj medicini, kao efikasan antioksidans. Ulje se prvo umasira u kožu, a zatim ispere i tako izvlači štetne materije iz kože.
Susamovo ulje deluje i kao odličan sagorevač masti. Zahvaljujući linolnoj kiselini koju sadrži pretvara masti u energiju i tako redukuje njihovo taloženje u organizmu.
Zbog visokog sadržaja kalcijuma, susam je idealan kao namirnica za jačanje kose i noktiju, a prema nekim istraživanjima odličan je i za obrbu protiv ćelavosti i peruti.
Petinu semenki susama čine korisni proteini, a od vitamina, tu su A, B1, B6 i E, koji je zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože.
Fotografije: whfoods.com
NAJPOPULARNIJI Komentari