Nema ničeg lepšeg od kuvanja sa svežim začinima. Njihov miris je intenzivniji, ukus bogatiji, a jelu daju posebnu notu koju sušeni začini ponekad ne mogu da pruže. Mislite da vam je za to potrebna velika bašta ili prostrano dvorište? Razmislite ponovo! Većinu popularnih začina možete uspešno gajiti u saksijama, na prozorskoj dasci, balkonu ili terasi.
Gajenje sopstvenih začina nije samo praktično (uvek imate svežinu pri ruci!), već je i opuštajuće – posmatranje kako biljke rastu i razvijaju se donosi posebno zadovoljstvo. Uz to, saksije sa začinima su i lep ukras u vašem domu ili na balkonu.
Evo nekoliko zahvalnih začina koji uspevaju i početnicima i savršeni su za gajenje kod kuće:
1. Bosiljak – Za lepšu aromu
Bosiljak je nezaobilazan u mediteranskoj kuhinji, a njegov prepoznatljiv miris i ukus podižu svako jelo. Sjajan je za pesto, salate sa paradajzom i mocarelom, testenine i pice.
Gajenje: Voli mnogo sunca i toplote (idealno južni prozor ili sunčani balkon). Potrebna mu je vlažna zemlja, ali ne previše natopljena. Redovno berite listiće (štipanjem vrha grančice) kako bi bio gušći i bujniji. Osetljiv je na hladnoću, pa ga unesite unutra pre prvih mrazeva.
2. Nana – Osveženje u saksiji
Nana je poznata po svom osvežavajućem mirisu i ukusu, savršena za čajeve, koktele (Mohito!), deserte ili kao dodatak salatama.
Gajenje: Nana je izuzetno otporna i brzo se širi, zbog čega je gajenje u saksiji idealno (inače bi "progutala" celu baštu!). Voli vlažnije zemljište i može tolerisati i delimičnu senku, mada bolje napreduje na svetlijem mestu. Postoji mnogo sorti (pepermint, spearmint, čokoladna nana...), izaberite svoju omiljenu.
3. Ruzmarin – Miris mediterana
Miris ruzmarina nas odmah asocira na Mediteran. Idealan je za začinjavanje pečenja (posebno jagnjetine i piletine), krompira, fokače ili za aromatizovanje maslinovog ulja.
Gajenje: Ruzmarin voli mnogo direktnog sunca i dobro drenirano, suvlje zemljište. Ne zalivajte ga prečesto – bolje je da se zemlja prosuši između zalivanja. Može prezimiti napolju u blažim klimama, ali u oštrijim zimama ga je bolje uneti unutra na svetlo i hladnije mesto.
4. Majčina dušica – Otporna aromatična biljka
Sitni listići majčine dušice ili timijana (slične biljke, često se koriste naizmenično) puni su intenzivne arome koja se odlično slaže sa mesom, povrćem, supama i čorbama. Čaj od majčine dušice je popularan za respiratorne tegobe.
Gajenje: Veoma otporna biljka koja voli puno sunca i siromašnije, dobro drenirano zemljište. Ne zahteva mnogo zalivanja. Savršena za sunčanu prozorsku dasku ili ivicu balkonske žardinjere.
5. Peršun – Nezaobilazan u domaćoj kuhinji
Peršun je verovatno najčešće korišćen začin u našoj kuhinji – ide u gotovo svaku supu, čorbu, sos, varivo, salatu... Bogat je vitaminima i mineralima.
Gajenje: Voli vlažnije zemljište i delimičnu senku (jutarnje sunce je idealno, izbegavajte najjače popodnevno). Može biti malo sporiji za klijanje iz semena, pa je lakše krenuti od male sadnice. Redovno berite spoljne listove kako bi biljka nastavila da raste.
6. Vlašac – Blagi ukus luka
Vlašac podseća na mladi luk, ali je blažeg ukusa i raste u gustim busenima sa tankim, cevčastim listovima. Odličan je sitno seckan preko salata, omleta, sireva ili kuvanog krompira.
Gajenje: Veoma lako za gajenje! Voli sunce, ali uspeva i u delimičnoj senci. Potrebna mu je redovna vlaga. Nakon sečenja listova, busen će ponovo izrasti. Višegodišnja je biljka i lako prezimljuje.
Saveti za uspešno gajenje u saksijama:
Drenaža: Koristite saksije sa rupama na dnu kako bi višak vode mogao da iscuri.
Zemlja: Koristite kvalitetnu zemlju za saksije (supstrat), ne običnu baštensku zemlju koja se može zbiti.
Zalivanje: Većina začina ne voli da "pliva" u vodi. Proverite vlažnost zemlje prstom pre zalivanja. Zalivajte kada je gornji sloj zemlje suv na dodir.
Svetlost: Većina začina (posebno mediteranski) zahteva najmanje 6 sati direktnog sunca dnevno.
Berba: Redovna berba podstiče biljku da se grana i daje više listova. Ne budite stidljivi!
Započinjanje svoje male "zelene apoteke" ili "aromatičnog kutka" kod kuće je lakše nego što mislite. Odaberite par omiljenih začina, nabavite saksije i zemlju, i uživajte u svežini i mirisima koje će uneti u vaš dom i vaša jela!
Srećno sa gajenjem!
NAJPOPULARNIJI Komentari