Matcha, taj prelepi zeleni prah od finog zelenog čaja, osvojio je svet svojim jedinstvenim, blago gorkastim i zemljanim ukusom. Savršeno se uklapa u slatke poslastice, a jedna od najpopularnijih kombinacija je definitivno matcha cheesecake. Spoj kremastog, blago kiselkastog sira i aromatične matche stvara desert koji nije samo vizuelno privlačan, već i pravi užitak za nepce.
Ako ste ljubitelj matche ili jednostavno želite da probate nešto novo i zanimljivo, ovaj recept za no-bake (bez pečenja) matcha cheesecake je savršen izbor. Jednostavan je za pripremu, ne zahteva paljenje rerne, a rezultat je savršeno kremast i ukusan kolač.
Recept za Matcha cheesecake (Bez pečenja)
Sastojci:
Za koru:
200 g keksa
100 g istopljenog putera
Za fil:
500 g krem sira (sobne temperature, punomasni)
150 g šećera u prahu (podesite po ukusu)
2 kašike matcha praha (visokog kvaliteta, preporučljivo culinary ili ceremonial grade)
2-3 kašike vrele vode (ne ključale) ili mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
10 g želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
300 ml slatke pavlake za šlag
Oprema:
Kalup sa odvojivim dnom (prečnika oko 20-23 cm)
Električni mikser
Dve veće činije
Manja posuda za želatin
Silikonska špatula
Sito (za prosejavanje matche)
Uputstvo za pripremu:
Pripremite kalup: Dno kalupa obložite papirom za pečenje. Stranice možete lagano premazati puterom.
Napravite koru: Keks sameljite u fine mrvice (u blenderu ili stavite keks u kesu i izgnječite oklagijom). Pomešajte mrvice keksa sa istopljenim puterom dok se sve lepo ne sjedini i smesa postane vlažna kao mokar pesak. Smesu rasporedite po dnu pripremljenog kalupa i čvrsto pritisnite kašikom ili dnom čaše kako biste formirali ravnomernu koru. Stavite kalup u frižider dok pripremate fil (najmanje 15-ak minuta).
Pripremite matchu: U manjoj šolji ili posudi, prosejte matcha prah kroz sitno sito (ovo sprečava grudvice!). Dodajte 2-3 kašike vrele vode ili mleka i mutite malom mutilicom (chasen) ili viljuškom dok ne dobijete glatku, gustu pastu bez grudvica. Ostavite sa strane da se malo prohladi.
Pripremite želatin: Želatin u prahu sipajte u manju posudu i prelijte sa 50 ml hladne vode. Ostavite da nabubri 5-10 minuta. Zatim želatin lagano zagrevajte (u mikrotalasnoj na kratko, 10-ak sekundi, ili na pari) dok se potpuno ne istopi. Ne sme da provri! Ostavite istopljen želatin sa strane da se malo prohladi, ali pazite da se ne stegne.
Umutite fil: U velikoj činiji, mikserom mutite krem sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
Dodajte matchu: U smesu sa krem sirom dodajte pripremljenu matcha pastu. Mutite mikserom na manjoj brzini samo dok se matcha ravnomerno rasporedi i cela smesa dobije lepu zelenu boju. Pazite da ne premutite.
Umutite šlag: U posebnoj, hladnoj činiji, čvrsto umutite slatku pavlaku za šlag. Pazite da je ne premutite da se ne pretvori u puter.
Sjedinite fil: Lagano, silikonskom špatulom, postepeno dodajte umućen šlag u smesu sa krem sirom i matchom. Nežno mešajte pokretima odozdo prema gore ("foldovanje") dok se sve ne sjedini u vazdušast i gladak fil. Ne mutite snažno kako biste zadržali vazduh iz šlaga.
Dodajte želatin: U tanak mlaz, neprestano mešajući špatulom, polako sipajte blago prohlađen, istopljen želatin u smesu. Mešajte dok se želatin potpuno ne inkorporira u fil. Radite ovo relativno brzo kako se fil ne bi počeo stezati nejednako.
Složite cheesecake: Pažljivo sipajte fil preko ohlađene kore u kalupu. Poravnajte površinu špatulom.
Hlađenje: Cheesecake stavite u frižider da se stegne, idealno najmanje 4-6 sati, a najbolje preko noći. Ovo je ključno da bi cheesecake bio čvrst i da bi se lepo sekao.
Serviranje: Kada je cheesecake dobro ohlađen i stegnut, pažljivo odvojite stranice kalupa. Pre služenja, možete posuti sa malo matcha praha kroz sitno sito, ukrasiti svežim voćem (maline, jagode odlično idu uz matchu) ili kuglom šlaga.
Uživajte u svakom zalogaju ovog osvežavajućeg i sofisticiranog matcha cheesecake-a. Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari