Prelazimo odmah na recept za najlepši pekmez od kajsija.
Ko još može odoleti svežem pekmezu?
Može se kupiti u prodavnici, ali nije isto kao kada ga pravite. Što se kaže, nije to to.
Zato vam danas donosimo lak, jednostavan i preukusan recept za kuvanje domaćeg pekmeza od kajsija.
Šta vam je potrebno?
3 kg kajsija
600 g šećera
Priprema:
Fino operite kajsije, izvadite koštice.
U veliku šerpu stavite kajsije i prelijte šečerom. Mešajte većom varjačom. Ostavite da odstoji tokom noći.
Ujutru ponovo promešajte kajsije i šećer, upalite ringlu na veću temperaturu, da sve lepo provri. Onda smanjite temperaturu i lagano mešajte.
Za pripremu je potrebno nekoliko sati. Pekmez je gotiv kada varjačom povučete po dnu šerpe i ostane trag.
Pripremite tegle, treba da budu čiste i spremne. Zagrejte ih na 100 stepeni u rerni.
Kada je pekmez gotov, sipajte ga u tegle. Vratite u rernu na sat vremena.
To je to!
Uživajte u najsočnijem pekmezu, po recepturi naših baka.
NAJPOPULARNIJI Komentari