Božić je najradosniji hrišćanski praznik koji se obeležava 7. januara. Po starim običajima, na stolu treba da se nađe sedam različitih jela, među kojima je česnica obavezna. Proces pravljenja je jednostavan, posebno zanimljiv najmlađima koji se nadaju da će izvući dinar iz česnice. Česnica potiče od reči ČEST, i označava deo, a u praksi se nikada ne seče nožem, već komada. Svaki ukućanin dobija komad česnice, a jedan komad je rezervisan za kuću. Onaj ko izvuče dinar, imaće sreće i novca tokom cele godine.
Recept sledi u nastavku.
Sastojci
Od sastojaka je potrebno:
• 300 ml mleka
• Kocka svežeg kvasca
• 700 g brašna
• 1 jaje
• Kockica maslaca
• 2 kašike šećera
• Prstohvat soli
• 10 kašika ulja
Za premazivanje ćemo koristiti:
• 1 jaje
• Malo soli
• Susam, po izboru
Novčić ćemo prethodni prokuvati i dezinfikovati.
Priprema
Najpre je potrebno da ugrejete mleko sa šećerom. Potom, dodajte kocku kvasca. Ostaviti da kvasac odstoji desetak minuta.
U činiju staviti prosejano brašno, jaje, ulje i so, a onda dodati kvasac i početi sa mešanjem, sve dok se ne formira testo.
Po potrebi dodavati još mlakog mleka ili brašna, da bi se dobilo srednje tvrdo testo.
Testo je gotovo i treba da odstoji na toplom mesto dok se ne udvostruči.
Testo ćemo sada premesiti i jedan deo odvojiti za pravljenje ukrasa na česnici, i to će biti jedna trećina testa.
U testo ćemo sada dodati novčić.
Od testa za dekoraciju napravićemo jednu pletenicu i okrugle oblike, uz pomoć čaše. Dekoraciju možete da prilagodite svom ukusu!
Posućemo susamom, po želji.
Jajetom ćemo premazati česnicu, dodati još malo soli i ostaviti još desetak minuta na toplom.
Česnica se peče na 180 stepeni, tridesetak minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari