Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • 5 pitanja za ponovno buđenje strasti u vašoj vezi

  • 5 trikova za savršen ten nakon letovanja – Svi kažu da izgledam odmorno, a evo i zašto

  • Samo 10 minuta dnevno: Kako da vam kuća miriše kao posle generalnog čišćenja

  • Vraćamo se u kancelariju: ovo su nokti kakve biramo

  • Tvoja beba dolazi ove jeseni? Ovo su najlepša imena za dečake i devojčice!

Recepti

Kako se na tradicionalni način priprema Božićna česnica?

Božićna česnica je neizostavni deo Božićnih praznika i po narodnim običajima treba da se nađe na trpezi unutar svakog doma. Jasno je da se kao takva pravi u svim krajevima Srbije, ali su recept i običaji vezani za česnicu sasvim drugačiji. U jednom delu Srbije česnica je pogača, a u drugom delu slatki kolač, koji se služi nakon obroka. Upoznajte se sa običajima pravljenja česnice širom naše zemlje i sagledajte tradiciju iz više uglova.

Odgovaramo na pitanje kako se na tradicionalni način priprema Božićna česnica!

 

NE PROPUSTITE: PRESLATKE PRAZNIČNE ČESTITKE KOJE MOŽETE LAKO I BRZO DA NAPRAVITE

 

Na jugu Srbije česnicom se podrazumeva beskvasna pogača, koja se pravi dan uoči Božića i odnosi u crkvu kako bi je sveštenik osveštao. 

Sastojci potrebni za pripremu južnjačke česnice su: 

800 grama brašna
supena kašika praška za pecivo
pola kafene kašikice sode bikarbone
3 kašike ulja
prstohvat soli

Način pripreme: 

Najpre se mešaju brašno, prašak za pecivo i soda bikarbona, a zatim dodaje ulje i doliva voda tako da dobijete mekano testo. Neprestano mešajte testo i ako imate malo osveštane vode dodajte nekoliko kapi u česnicu. Zatim je posolite po sopstvenom ukusu i dopustite testu da na toplom mestu naraste u narednih sat vremena. Nemojte očekivati da će izgledati kao visoka pogača, ona će biti pljosnata što je i običaj na jugu Srbije. Pre nego što je spustite u pleh u nju dodajte dinar, zrno kukuruza i čen belog luka. Ukućanin koji izvuče novčić imaće para u narednoj godini, a onaj koji izvuče zrno kukuruza dobru godinu za poslovne poduhvate i beli luk koji označava dobro zdravstveno stanje. 

U zapadnoj Srbiji takođe se priprema česnica koja je pljosnata i unutar koje nema kvasca. Vodu za česnicu po starim običajima donosi devojka koja je spremna za udaju, a pre ručka muški članovi domaćinstva cepaju česnicu i dele ukućanima po parče. Pored belog luka, zrna kukuruza i novčića u česnicu se dodaje grančica badnjaka i ko je izvuče imaće odgovornost da brine o domaćinstvu tokom cele godine. Obično se česnica peče u ranim jutarnjim časovima na Božić.

U Novom Pazaru postupak pripreme česnice je isti samo važi običaj da ko izvuče paricu iz česnice treba da dobije darove od domaćina u vidu poklona ili novca.

U većem delu Vojvodine u testo za pripremu česnice se dodaje kvasac kako bi ona narasla kao pogača, a zatim se odvaja jedan deo testa i prave se listići i krst, koji se stavljaju na česnicu kada je pečenje pri kraju kako bi njen vrh dodatno ukrasili i naglasili njenu veličanstvenost. 

Lep i zanimljiv običaj koji se razlikuje i koji nam dolazi iz Srema je priprema slatke česnice. 

Foto: izvor

Način pripreme česnice u Sremu: 

500 grama oraha
200 grama rogača
200 ml kisele vode
pakovanje kora za pitu
malo ulja i po želji šećer ili med
200 grama suvog grožđa

Način pripreme: 

Kore se ređaju u pleh i premazuju uljem i posipa se šećer ili med po želji, zatim se dodaje rogač i orasi. Ređa se naredna kora koja se posipa suvim grožđem i zatim postupak ide ispočetka. Kada završite prelijte kiselom vodom i šećerom tako da kora upije slatkoću i ne bude suva dok se peče. Ovako pripremljena česnica nalik je na baklavu i takođe se u nju dodaje dinar.

 

Uživajte!

 

Naslovna foto: izvor

03.01.2023 07:54
 

Ne propustite

  • Tradicionalna cicvara za Božić - recept

  • Da li ste znali - ovako izgledaju božićni kolači u različitim zemljama sveta

  • Božićna šara na noktima - bobice i lišće

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 25.08.-31.08.2025.

  • Tvoja beba dolazi ove jeseni? Ovo su najlepša imena za dečake i devojčice!

  • Vraćamo se u kancelariju: ovo su nokti kakve biramo

  • Office mode: Koje cipele bi trebalo da izaberete uz svoju odeću?

  • Ova voćka TOPI masne naslage sa butina

  • Psihološko ogledalo: Jungove najvažnije lekcije koje treba ponoviti

  • Bele obrve: Zašto su se zvezde opsednule ovim trendom i kako ga nositi?

  • Ekskluzivna kolumna: Bila sam ljubavnica deset godina

  • Office siren: 90-te u kancelariji

  • Šta raditi za vikend u Beogradu?

  • La Dolce Vita: Umetnost življenja, slavljenje malih trenutaka

  • Sunce u Devici: Vreme za introspekciju, red i unutrašnju svetlost

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up