Božićna česnica je neizostavni deo Božićnih praznika i po narodnim običajima treba da se nađe na trpezi unutar svakog doma. Jasno je da se kao takva pravi u svim krajevima Srbije, ali su recept i običaji vezani za česnicu sasvim drugačiji. U jednom delu Srbije česnica je pogača, a u drugom delu slatki kolač, koji se služi nakon obroka. Upoznajte se sa običajima pravljenja česnice širom naše zemlje i sagledajte tradiciju iz više uglova.
Odgovaramo na pitanje kako se na tradicionalni način priprema Božićna česnica!
NE PROPUSTITE: PRESLATKE PRAZNIČNE ČESTITKE KOJE MOŽETE LAKO I BRZO DA NAPRAVITE
Na jugu Srbije česnicom se podrazumeva beskvasna pogača, koja se pravi dan uoči Božića i odnosi u crkvu kako bi je sveštenik osveštao.
Sastojci potrebni za pripremu južnjačke česnice su:
800 grama brašna
supena kašika praška za pecivo
pola kafene kašikice sode bikarbone
3 kašike ulja
prstohvat soli
Način pripreme:
Najpre se mešaju brašno, prašak za pecivo i soda bikarbona, a zatim dodaje ulje i doliva voda tako da dobijete mekano testo. Neprestano mešajte testo i ako imate malo osveštane vode dodajte nekoliko kapi u česnicu. Zatim je posolite po sopstvenom ukusu i dopustite testu da na toplom mestu naraste u narednih sat vremena. Nemojte očekivati da će izgledati kao visoka pogača, ona će biti pljosnata što je i običaj na jugu Srbije. Pre nego što je spustite u pleh u nju dodajte dinar, zrno kukuruza i čen belog luka. Ukućanin koji izvuče novčić imaće para u narednoj godini, a onaj koji izvuče zrno kukuruza dobru godinu za poslovne poduhvate i beli luk koji označava dobro zdravstveno stanje.
U zapadnoj Srbiji takođe se priprema česnica koja je pljosnata i unutar koje nema kvasca. Vodu za česnicu po starim običajima donosi devojka koja je spremna za udaju, a pre ručka muški članovi domaćinstva cepaju česnicu i dele ukućanima po parče. Pored belog luka, zrna kukuruza i novčića u česnicu se dodaje grančica badnjaka i ko je izvuče imaće odgovornost da brine o domaćinstvu tokom cele godine. Obično se česnica peče u ranim jutarnjim časovima na Božić.
U Novom Pazaru postupak pripreme česnice je isti samo važi običaj da ko izvuče paricu iz česnice treba da dobije darove od domaćina u vidu poklona ili novca.
U većem delu Vojvodine u testo za pripremu česnice se dodaje kvasac kako bi ona narasla kao pogača, a zatim se odvaja jedan deo testa i prave se listići i krst, koji se stavljaju na česnicu kada je pečenje pri kraju kako bi njen vrh dodatno ukrasili i naglasili njenu veličanstvenost.
Lep i zanimljiv običaj koji se razlikuje i koji nam dolazi iz Srema je priprema slatke česnice.
Foto: izvor
Način pripreme česnice u Sremu:
500 grama oraha
200 grama rogača
200 ml kisele vode
pakovanje kora za pitu
malo ulja i po želji šećer ili med
200 grama suvog grožđa
Način pripreme:
Kore se ređaju u pleh i premazuju uljem i posipa se šećer ili med po želji, zatim se dodaje rogač i orasi. Ređa se naredna kora koja se posipa suvim grožđem i zatim postupak ide ispočetka. Kada završite prelijte kiselom vodom i šećerom tako da kora upije slatkoću i ne bude suva dok se peče. Ovako pripremljena česnica nalik je na baklavu i takođe se u nju dodaje dinar.
Uživajte!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari