Božić je posebno doba godine, i sve nas osvoji svojom prazničnom magijom, kada dane provodimo u toplini doma sa porodicom, bilo da ga slavimo po gregorijanskom ili julijanskom kalendaru. Takođe, u različitim zemljama postoje različiti običaji - način na koji se slavi ovaj praznik, hrana koja se nađe na prazničnoj trpezi, kolači koji su simbolični itd, i lepota je upravo u toj raznolikosti. Na primer, kod nas se pravi česnica u koju se stavlja novčić, pa se za onog ko ga pronađe smatra da će ga sreća pratiti cele godine.
A kako izgledaju božićni kolači u različitim delovima sveta, saznajte u nastavku.
NE PROPUSTITE: Top ideje za novogodišnju dekoraciju vašeg doma
Francuska
Foto: izvor
Ovaj francuski specijalitet je, kao što možete da primetite, u obliku cepanice, i zove se "bûche de noël". Peče se na način da podseća na posečeno drvo, jer je sečenje drveta jedan od božićnih običaja u ruralnim delovima Francuske.
Uglavnom se po njemu pospe i prah šećer.
Engleska
Foto: izvor
Sigurno već znate da Englezi za ovaj praznik jedu čuveni bozićni puding! Inače se priprema par nedelja pre Božića, čuva se na hladnom mestu, i služi se na prvi dan praznika. E, sad deo koji vam se možda neće dopasti - za pripremu se koristi voće, orasi i drugi orašasti plodovi, ali i mast koja se dobija iz slanine!
Island
Foto: izvor
Stanovnici ovog ostrva za Božić spremaju specijalnu tortu, koja sadrži već broj slojeva, i zove se vínarterta, a mnogi je zovu i ledena torta. Sastoji se od slojeva od badema, testo se mesi od brašna od začina kardamoma, a filuje se džemom. Takođe se dodaju i vanila, cimet. Zvuči primamljivo!
Škotska
Foto: izvor
Škoti vole slatkiše! I za svaki njihov praznik se pravi neki slatkiš, pa tako i za Božić. Prave se dezerti poput pudinga, torte od jabuka, a u sve se obavezno dodaje i škotski viski i med!
Meksiko
Foto: izvor
Sada se selimo u Srednju Ameriku, i ono što će vas iznenaditi za njene zemlje, što važi i za zemlje Južne Amerike, Latinoamerikanci za Božić prave kolač koji je u poslednje vreme postao svetski popularan - tres leches. Da vas podsetimo da smo ga i mi uvrstili u svoje recepte sa video tutorijalima, pa kako se pravi ovaj mlečni kolač možete pogledati na OVOM linku.
Grčka
Foto: izvor
Grci tradicionalno za Božić prave kolačiće koji se zovu melomakarona, koji su sa medom, i zapravo su naša verzija medenjaka!
Portugal
Foto: izvor
U Portugalu je teško zamisliti Božić bez njihove čuvene bolo kraljevske torte. Pravi se u obliku krune, ukrašava se suvim voćem i posipa prah šećerom, i simbolizuje celu prazničnu sezonu, pa se služi tokom decembra, sve do 6. januara.
Letonija
Foto: izvor
U letoniji, ali isto tako i u Estoniji i Finskoj se za Božić prave kolačići sa cimetom i đumbirom, koje oni zovu piparkūkas.
Litvanija
Foto: izvor
U Litvaniji za ovaj praznik se spremaju i poslužuju tzv. kūčiukai kolačići, koji se prave od kiselog testa i od maka, i slatkog su ukusa.
Italija
Foto: izvor
U Italiji su stvari malo komplikovanije - ovaj temperamentan narod se povodom tradicionalnog božićnog kolača deli u dve grupe - oni koji spremaju panettone i oni koji spremaju pandoro.
Panettone je lagana slatka pita sa voćem, a pandoro je slatki hleb u obliku piramide, koji je nastao u Veroni!
Foto: izvor
Australija
Foto: izvor
I za kraj kontinet na kom se Božić slavi u sred leta. Zato njihovi božićni kolači ničim ne podsećaju na zimsku idilu. Zovu se rocky road, a prave se od mlečne čokolade, i od mančemaloa u različitim bojama.
Koji vam se od svih ovih božićnih kolača najviše dopada? Nama je teško da se odlučimo, i najradije bismo probali svaki od njih!
NAJPOPULARNIJI Komentari