Ukoliko ste pokušavali da vodite zdraviji način života, možda ćete poželiti da promenenite način ishrane. Danas nam se nude različite vrste hrane a u zavinosti od toga odakle potiču mogu sa sobom doneti benefite i loša iskustva. Mnogi ljudi se okreću organskoj hrani zbog dobrobiti koja se pruža životnoj sredini i opšte dobro čitavog organizma. Organska hrana itekako može da utiče na vaše zdravlje i može da vam pruži mnogo više nego što mislite.
U nastavku, saznajte kako organska hrana može da poboljša vaše zdravlje.
NE PROPUSTITE: KAKO DA POBOLJŠATE SAN NA PRIRODAN NAČIN?
Manje hemikalija
Prirodni proizvodi se uzgajaju bez pesticida i sitetičkih đubriva a ovakve supstance ostaju u samom plodu i kvare njegov vitaminski balans. Znamo da je lakše održavati svoju baštu uz nekoliko vrsta hemikalija koje će sprečiti korov da raste, na primer.
Povrće i voće koje pronalazimo po marketima je uzgojeno u velikim količinama pa je samim tim upotreba pesticida na mnogo višem nivou. Štetne hemikalije svakodnevno se talože unutar našeg organizma i mogu usporiti regeneraciju čitavog tela, navode istraživanja stručnjaka. Zato se sve veći broj ljudi vraća organskoj proizvodnji hrane, pa makar i na maloj parceli odnosno bašti.
Bez GMO
Još jedna od prednosti organske hrane jeste stopostotna sigurnost da proizvod koji pripremate za ručak nije GMO. Proizvodi koji su označeni kao organiski ne mogu sadržati genetski modifikovane organizme.
Organska hrana nije pokupila štetno zračenje
Kada se velika količina proizivoda pakuje za različite distributivne lance one prolaze određeni stepen zračenja kako bi se uklonili svi mikroorganizmi odnosno bakterije. Ovako zračenje u dužem vremenskom periodu može povećati rizik od različitih vrsta karcinoma, zato ljudi sve češće čitaju deklaracije i biraju organske proizvode ili se okreću baštovananstvu.
Kako organska hrana jača naše zdravlje?
Konzumacijom organskih proizvoda ne samo da sprečavamo ulazak štetnih supstanci u naš organizam već jačamo svoj imunitet uz neophodne vitamine i minerale. Organsko povrće voće i meso sadrži veći nivo hranjivih materija jer nije tretirano ralzičitim agresivnim sredstvima.
U veoma kratom roku organsko povrće lpopravlja krvnu sliku, dok bi uz suplemente stanje popravljali mesecima. Na povrću se posebno vidi kvalitet organske proizvodnje jer je korica samog povrća mnogo mekša, tako da je možete pojesti (paradajz na primer) dok hemijski tretirani proizvodi imaju tvrdu koru koja se teško žvaće u većini slučajeva.
U poslednjih nekoliko godina vodi se polemika o kvalitetu mesa. U organskoj proizvodnji meso sadrži veću količinu proteina i folne kiseline, dok se unutar mesa iz druge kategorije mogu pronaći anitiobitici. Veliki lanci proizvodnje moraju da spreče bolesti stoke, kako se ne bi prenele na celo stado i zato preventivno zdravim životnjama po savetima stručnjaka daju određene vrste antibiotika, koje u velikoj meri ne prijaju ljudima.
NE PROPUSTITE: KAKO DA SMRŠATE NA ZDRAV NAČIN?
Budite odgovorni prema sebi i uživajte u zdravim obrocima!
NAJPOPULARNIJI Komentari