Jabukovo sirće je prirodni napitak koje fantastično deluje na naš organizam. Ono je dobro za naše zdravlje jer ubrzava metabolizam, pomaže pri mršavljenju, čisti krve sudove, dobro deluje na varenje i na rad stomaka. Toliko je benefita skriveno u jabukovom sirćetu.
U nastavku saznajte zbog čega je dobro da redovno upotrebljavate jabukovo sirće.
NE PROPUSTITE: Sve prednosti magnezijuma po zdravlje
Jabukovo sirće se dobija od jabuka, a u sebi sadrži nekoliko vrsti kiselina - jabučnu, limunsku, mlečnu i oksalnu. Takođe, sadrži i vitamine A, B1, B2, B6, C, i E. Sigurno ste čuli kako jabukovo sirće pomaže kod detoksikacije i kod mršvljenja, ali sigurno niste znali da se ono više od nekoliko vekova koristi u te svrhe.
Ako želite da jabukovo sirće koristite redovno i da utičete na bolje zdravlje svog organizma, onda od njega treba da pravite napitak. Možete da ga mešate sa vodom, ili sa čajevima. Ipak, kod ovog sirćeta, postoje pravila koja ne bi trebalo da kršimo. Prvo pravilo je to što jabukovo sirće treba da bude prirodno. Kada se nađete u prodavnici, proverite prvo koje sirće kupujete. Na nekima piše da je dodata esencija jabuke, i to sirće nije prirodno. Ako želite da napravite sami jabukovo sirće, trebaće vam:
- Kilogram jabuka
- Voda
- 120 grama meda
- 25 grama suvog hleba
- 10 grama kvasca
Jabuke treba izrendati, i trudite se da izrendate svaki deo, nema otpadaka. Jabuke treba preliti sa 6 šolja prokuvane vode, zatim se dodaje med ili šećer, hleb i kvasac. Ovu smesu treba da ostavite deset dana na sobnoj temperaturi i da je svakoga dana promešate, dva puta dnevno. Kada prođe deset dana, procedite sirće i sipajte ga u staklenu flašu. Glašu prekrijte krpom i ostavite da se fermentiše. Proces fermentacije traje mesec dana, a nekad i nedelju, dve duže. Kada je sirće spremno, videćete da u njemu nema grudvica i biće sasvim bistro i čisto. Kasnije ga čuvajte u frižideru.
Kada jabukovo sirće mešate sa vodom, dovoljno je da u jednu čašu ubacite pola kašike jabukovog sirćeta i da to pipijete na prazan želudac ujutr. Možete da dodate i malo meda, kako bi napitak bio prijatniji. Možete isto uraditi i sa čajem, pa ukus sirćeta nećete toliko da osetite. Savetuje se da jabukovo sirće konzumirate svakodnevno.
Kada jabukovo sirće konzumiramo u manjim dozama, time podstičemo svoj metabolizam da bolje radi, pospešujemo bolje varenje. Krvni sudovi postaju čistiji, želudac bolje radi, zglobovi postaju pokretniji. U našem telu se masne naslage postepeno razgrađuju, pa možemo i da očekujemo, da ćemo brže smršati. Konzumiranje jabukovog sirćeta smanjuje apetit i potrebu za slatkišima, što je zaista odlično!
NE PROPUSTITE: Zašto bundevu treba da uvrstite u ishranu + zdravi recepti sa bundevom
Uverite se i sami u sve blagodeti jabukovog sirćeta.
NAJPOPULARNIJI Komentari