Ostava je prostor koji koristimo za odlaganje svega što trenutno ne koristimo ili za odlaganje zaliha. Ipak, da bi ostava ispunila sve svoje zadatke, veoma je bitno da bude uredna i dobro organizovana. U suprotnom, gubićete dragoceno vreme u traženju stvari koje bi trebalo lako da pronađete. Ukoliko je ostava neuredna, odlaganje stvari gubi smisao, jer bismo se podjednako teško snašli i u pretrpanom domu. Ako jednom organizujete ostavu i držite se pravila odlaganja, posao će vam biti mnogo lakši. U nastavku teksta saznajte kako da organizujete ostavu.
NE PROPUSTITE: Kako da dekorišete svoj dom pomoću ogledala
Prvo sve sklonite sa polica. Bez obzira da li je reč o ormariću, ili upotrebljavate celu prostoriju kao ostavu, važno je da prvo očistite police. Pošto ste sve izvadili iz ostave, obrišite police. Čišćenje na brzinu i usisavanje jednom godišnje, ukloniće sve mrvice, fleke i nakupljenu prljavštinu.
Zatim pristupite kategorisanju proizvoda. Ovaj korak je presudan, jer izbacujete sve ono što vam je nepotrebno i ono čemu mesto nije u ostavi. Prvo proizvode grupišite u kategorije, tako ćete lakše uočiti da li imate duplikate nekih proizvoda, da li imate već otvorenu kesicu nekog začina i da li je namirnicama istekao rok trajanja. Proizvode kojima nije istekao rok trajanja, ali ste sigurni da ih nećete upotrebiti, možete donirati. Ostale proizvode grupišite i izdvojte one koje ćete baciti.
Obratite pažnju na svu sezonsku hranu. Božićne i uskršnje poslastice znaju da se vuku mesecima. Ukoliko je praznik davno došao i prošao, a i bliži se naredni, namirnicama je mesto u kanti za otpatke.
Suve proizvode koji se koriste za pečenje, trebalo bi zameniti jedanput godišnje. Prilikom velikog prolećnog spremanja, neka vam ovo postane prioritet! Brašno i prašak za pecivo ne samo da privlače insekte, nego sadrže i ulja koja se mogu pokvariti. Uvek vodite računa da namirnice koje sadrže žitarice i koštunjavo voće sadrže ulja, a ulja se mogu pokvariti!
Držite na umu i rok trajanja proizvoda. Konzervisana hrana takođe ima rok trajanja, pa konzerve koje se vuku godinama, možda više nisu dobre. Ukoliko je proizvodima istekao rok, to je znak da ga ne upotrebljavate, ili ga upotrebljavate u mnogo manjoj meri nego što ste očekivali. Tako ćete znati šta bi se trebalo naći na vašem spisku za kupovinu.
NE PROPUSTITE: Uređenje novog doma - saveti dizajnera enterijera
Ako ste završili sa kategorizacijom, odvajanjem smeća i čišćenjem polica, vreme je da sve proizvode vratite na mesto. Profesionalci savetuju da koristite posude, tegle i različite kontejnere za skladištenje namirnica i raznih proizvoda. Ako je posuda providna, moći ćete i da vidite hranu. Jednogodišnjim čišćenjem ćete dobiti i uvid u proizvode koje bi trebalo da kupite i one koje ne koristite i koji vam propadaju. Na taj način ćete uspeti da ostavu održite urednom, do sledećeg redovnog čišćenja.
Naslovna foto: izvor
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari