Sutlijaš, ili kako ga mnogi zovu puding od pirinča, asocijacija je na one poslastice koje nas podsećaju na detinjstvo, i koje su gotove za tili čas. Originalno se smatra tipično balkanskim desertom, i to sa turskim poreklom, a tri osnovna sastojka su pirinač, šećer i mleko - što znači da za sutlijaš uvek imamo u kući sav potreban materijal, i da nam treba još samo dobra volja, a toga u našem slučaju kada treba napraviti nešto slatko nikad ne manjka. Takođe, sutlijaš je poznat i u zemljama Severne i Zapadne Evrope, na primer u Skandinaviji se tradicionalno služi za Novu godinu i Božić, najčešće sa dodatkom cimeta, kao i orašastih plodova. Svakako, što se tih detalja tiče, izbor je na vama. A mi vam predstavljamo varijantu sutlijaša kom ćete teško odoleti, i koji ćete sigurno rado spremati!
Uputstva kako da napravite zapečeni sutlijaš čekaju vas u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Ćeten alva sa orasima - recept
Sastojci:
500 ml mleka
300 ml slatke pavlake
110 g pirinča dugog zrna
70 g šećera
Cimet
2 kafene kašike vanila ekstrakta
2 žumanceta
Priprema:
U šerpu sa dnom koje ne zagoreva stavite mleko, pa dodajte slatko pavlaku, šećer, vanila ekstrakt sve to dobro promešajte, pa na kraju dodajte i pirinač. Potom stavite na umerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude gotov - mekan, ali ne i previše raskuvan. Smesa sa mlekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često mešate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalepio za dno šerpe.
Kada je sutlijaš odstojao jedno 15 minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte 2 žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera. Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu boju.
Zapečeni sutlijaš možete služiti topao, ili pak kada se prohladi.
Foto: izvor
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari