Ako nas pitate, vreme provedeno u kuhinji i te kako može biti zabavno. Sve zavisi od našeg pristupa - da li ga doživljavamo kao po kazni, ili pak imamo kreativan pristup. Svakako, niko od nas ne želi da to vreme koje izdvajamo za kuvanje i pripremu jela traje predugo. Zato su uvek zlata vredni saveti profesionalaca i mali trikovi koje možemo da primenimo na dnevnom nivou, a koji će nam pomoći da, na primer, u rekordnom roku podgrejemo jelo, a da ono sačuva svoje hranljive sastojke, ili pak da savršeno skuvamo pirinač tako da ne bude ni gnjecav i prekuvan ni tvrd.
Detalji vas čekaju u nastavku. Otkrijte dragocene trikove u kuhinji koji će vam sigurno značiti!
NE PROPUSTITE: Skandinavski stil enterijera - inspiracija u uređenju doma
Trik za savršenu picu!
Nepisano pravilo jeste da je savršena pica ona čije je testo hrskavo i tanko, osim kao ne volite "chicago style". Svakako, tajna je u vremenu pečenja, odnosno u tome da picu stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na maksimum. To znači da rernu treba da grejete 30 minuta pre nego što ćete ubaciti picu, a picu treba da pečete 5 do 10 minuta, ne duže!
Priprema pirinča
Sigurno vam se dogodili da vam se pirinač u vodu raskuva, i da bude sav mekan i gnjecav. Kako da ga skuvate, a da ipak očuvate zrno samog pirinča? Tako što ćete ga kuvati u tiganju, a ne u šerpi. Naime, stavite pirinač u dublji tiganj na umerenu temperaturu i dodajte mu malo putera. Čim postane po malo providan, nalijte ga vodom, i ostavite da se krčka.
Kako da pečete pile
Pile pečeno u rerni nam je svima omiljeno jelo! Ipak, treba da znate, kako bi bilo savršeno pečeno, ali i sočno, da se pileće grudi peku brže nego batak i karabatak, kao i krilca. Trik koji možete da primenite jeste da na deo pileta gde su grudi pola sata pre pečenja stavite led!
Puter za premazivanje
Svi volimo kada peciva, kiflice, ili kekse koje pečemo premažemo i puterom. Ali, evo šta treba da znate - ako želite da postignete hrskav efekat onda koristite ohlađen puter iz frižidera i dodajete komad na testo, a ako želite da testo bude mekano i vazdušasto, onda ga premazujete otopljenim puterom.
Tajna savršenog pire krompira
Pire krompir služimo kao prilog mnogim jelima. Kako bi bio što ukusniji, profesionalni kuvari kažu da ne treba koristiti samo jednu vrstu krompira, iako u načelu važi da je beli krompir za kuvanje, već da treba izmešati više vrsta. Naravno, ne zaboravite ni da dodate mleka i malo putera.
Sočno belo meso
S belim mesom je večni problem da ga ne prepečemo, jer onda će sigurno biti suvo do te mere da nećemo uživati u njegovom ukusu. A, da li znate u čemu je tajna? U tome da ne uklanjate kost, bez obzira da li meso kuvate, pržite ili pečete u rerni!
Prezle mešajte sa mlevenim mesom kada pravite ćufte
Ovo sigurno već znate, ali nije na odmet da ponovimo. Kada pravite ćufte ili faširane šnicle, obavezno dodajte osim jaja koja vežu, sitno seckanog luka, peršuna i začina i malo prezli. Meso će biti lepše i sočnije! A, evo i još jednog trika - u sredinu ćufte stavite po jednu kocku leda!
NE PROPUSTITE: Kako da štedite novac - oprobane metode koje stvarno deluju
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari