Došla je jesen, a sa njom i sezona fantastičnih povrćki i voćki. Jedna od njih na koju treba posebno da obratite pažnju jeste BUNDEVA! Osim što je jako ukusna i što daje mogućnost konzumacije na brojne načine (kuvana, pečena, kao pire, kao prilog jelu, u smoothie-u, kao potaž, u pitama...) bundeva je jako zdrava za ishranu kako odraslih tako i najmlađih.
Zato ove jeseni ne zaobilazite ovaj narandžasti dar prirode, a u nastavku tekst saznajte kakve se to blagodeti donosi našem organizmu!
Pogledajte i: JESENJA DIJETA - SMRŠAJTE 4KG ZA 2 NEDELJE UZ ČORBU OD BUNDEVE
Pomaže pri mršavljenju
Možda vam ovo nije palo na pamet, ali bundeva je zapravo jako dobra za mršavljenje i to prvashodno zbog visokog procenta vlakana. Redovnom konzumacijom bundeve poboljšavate probavnog trakta što je u direktnoj vezi sa gubljenjem kilograma.
Pored toga držaće vas dugo sitima, a sadrži i neverovatnih 91% vode pa je odlčna za hidrataciju organizma. 100g bundeve sadrži samo 26 kalorija!
Dakle, šta čekate - navalite na bundevu!
Kako da je konzumirate da biste gubili kilograme?
Pečene semenke bundeve su odlična dijetetska grickalica, pa kada dobijete napad gladi slobodno pogrickajte šaku semenki bundeve.
Kada dobijete napad gladi za nečim slatkim, samo isecite krišku bundeve, ispecite je u rerni, pospite sa malo cimeta i malo meda i uživajte.
Uvedite bundevu u neke svakodnevne recepte kao što su smoothie napici ili mafini, hlebovi i sl...
Jača imunitet
Ako ste često bolesni tokom jesenjih dana, bundeva definitivno treba da se nađe na vašem nedeljnom meniju. Obiluje vitaminima A i C, a svi znamo koliko su oni važni za jačanj imunog sistema.
Pored ovoga bundeve obiluju folnom kiselinom, manganom i riboflavinom - esencijalnim za jak imuni sistem.
Zato ne časite časa već spremite sebi ukusan i hranljiv potaž od bundeve!
Čuva srce
Bundeva takođe čuva vaše srce zahvaljujući visokom nivou vlakana, kalijuma i vitamina. Velike količine magnezijuma u bundevi još su jedan razlog da konzumirate bundevu ove jeseni. MAgnezijum je direktno odgovoran za zdravlje srca.
Samo jedna četvrtna šolja šečenih bundevinih semenki donosi polovinu potrebne dnevne količine magnezijuma neophodne za pravilno funkcionisanje srca, štiteći vas o kardio-vaskularnih oboljenja i smanjujući opasnost od srčanog udara.
Usporava starenje kože
Bundeva je odlična i za lepotu kože. Nije ni čudo što na tržištu možete naći veliki broj komercijalnih maski za lice baš na bazi bundeve.
Zahvaljujući beta karotenu koji bundevi daje onu specifičnu narandžastu boju i koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A bundeva doprinosi elastičnosti kože i usporava starenje.
Možete napraviti i domaću masku od bundeve. Ispecite četvrtinu šolje iseckane bundeve, izgnječite da se stvori pire, dodajte 1 jaje i kašilicu meda, promešajte da se sve sjedini, pa nanesite smesu na čisto lice, ostavite da odstoji 20ak minuta pa isperite. Masku možete koristiti jednom nedeljno.
Poboljšava raspoloženje
Ovo vas je možda iznenadilo, ali redovnom konzumacijom semenki bundeve možete uticati i na svoje raspoloženje.
Semenke bundeve oblijuju triptofanom - vrstom aminokiseline koja direktno učestvuje u izgradnji neurotransmitera seratonina - hormona sreće! Manjak seratonina u organizmu može dovesti do pojave ansioznosti i depresije, zato svaki dan šaka bundevinog semena i osmeh na lice!
NAJPOPULARNIJI Komentari