Sada kada su nam konačno stigli topliji dani koji najavljuju i dolazak proleća, i mi smo inspirisani da naš jelovnik ušarenimo, i da ga obogatimo laganim i zdravim obrocima. Ako još uzmemo u obzir da je vreme posta, onda imamo i dodatni razlog da budemo kreativni po pitanju recepata. Tako smo odlučili da vam ovog puta predstavimo jednu zdravu obrok salatu, koja se brzo sprema (i još brže pojede), i odličan je izbor ne samo za sve one koji poste, već i za sve koji žele da svoju ishanu obogate hranljivim namirinicama. Kus-kus je upravo jedna od njih - ubraja se u testenine, karakteristična je za kuhinje severnoafričkih zemalja, obiluje zdravim ugljenim hidratima, kao i vlaknima. I što je najvažnije - priprema se za tili čas!
Zato nastavite sa čitanjem, jer ćete u nastavku našeg teksta pronaći recept za kus-kus obrok salatu sa tunjevinom.
NE PROPUSTITE: Kako da napravite tortu u obliku srca - kapri torta
Potrebni sastojci:
100 g kus-kusa
1 konzerva od 180 g tunjevine u komadima u sopstvenom soku (salamuri)
180 ml vrele vode
1 šolja seckanog šušenog paradajza
1 šolja barenog graška
Čeri paradajz - 50 g
Pola glavice ljubičastog luka
1 limun - isceđeni sok
2 supene kašike maslinovog ulja
50 g crnih maslina bez koštice
2 kašike seckanog lista od peršuna
so i biber po ukusu
Uputstvo za pripremu:
Prvo je potrebno da pripremite kus-kus, što je krajne jednostavno. 100 g kus-kusa prelijte vrelom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta dok ne nabubri. Potom dodajte so po želji, kašiku maslinovog ulja i pola količine soka od isceđenog limuna i sve dobro promešajte.
Stavite kus kus u posudu u kojoj ćete servirati salatu. Dodajte bareni grašak, pa blago promešajte. Zatim izvadite tunjevinu iz konzerve i ostavite je da se ocedi od salamure u kojoj je stajala. Potom je izlomite na manje komad - ali ne previše sitne, i dodajte je kus-kusu i grašku.
Ostalo je da ubacite i ostale sastojke - luk isečen na kolutove, masline, seckani sušeni paradajz, čeri paradajz isečen na kolutove, a potom i preostalo maslinovo ulje, kao i sok od ceđenog limuna, so i biber po želji, pa da sve to takođe blago promešate.
Ostalo je još da svoju salatu pospete seckanim peršunom, i tako pospešite njen izgled, ali i miris i ukus.
To je to - uživajte u svojoj obrok salati! Možete je jesti kod kuće, ali isto tako je zgodna i za poneti na posao.
Foto: cloverleaf.ca
NE PROPUSTITE: Sočan kolač sa jabukama i rumom - posan recept
Možete vi to same!
Naslovna foto: taste.com.au
NAJPOPULARNIJI Komentari