Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • 5 pitanja za ponovno buđenje strasti u vašoj vezi

  • Vraćamo se u kancelariju: ovo su nokti kakve biramo

  • Tvoja beba dolazi ove jeseni? Ovo su najlepša imena za dečake i devojčice!

  • Vodič za roditelje: Šta dete zaista treba da zna pre polaska u prvi razred?

  • Jesenji hobiji u kojima ćeš uživati

Svaštara

Nećete verovati šta sve sadrže NAMIRNICE koje svakodnevno koristimo

Kada bi nas neko pitao od čega je napravljen, recimo, sir - bez dvoumljenja bismo rekli od mleka, ili pak na pitanje koji je glavni sastojak hleba - naravno da bismo odgovorili žitarice. Međutim, izgleda da je prehrambena industrija sasvim nepredvidljiva po ovom pitanju, i pri tom ne mislimo na odeđene aditive, za koje je već opšte poznato da se nalaze u gotovo svim namirnicama, već na sastojke za koje nikad ne biste pomislili da ih upotrebljavaju u procersu proizvodnje. Kako biste saznali sve detalje u vezi sa ovom temom, koji su i više neko zanimljivi, nastavite sa čitanjem.

Saznajte od čega se sve sastoje namirnice koje svakodnevno koristimo u ishrani. 

NE PROPUSTITE: Naučnici otkrivaju: "Sajber garderoba" je naša budućnost

 

Sir, margarin 

Kako bi tvrdi sirevi bili što žući, kao i margarin, što automatski privlači kupca, proizvođači u tu svhu koriste tropsku biljku anato, koja ima svojstva da hranu boji u žute i narandžaste nijanse.

Ova biljka je prvi put na ovaj način upotrebljena još u 16. veku.

 

Želatin

Možda ćete zbog ovog omrznuti svoje omiljene poslastice poput sladoleda, pogotovo ono voćnog, ili neke druge u kojim se koristi želatin, ali istina je sledeća - za izradu želatina obilato se koristi kolagen životinjskog porekla, koji se dobija iz kože i kostiju!

Inače, sladoledi sadrže često još jedan sastojak životinjskog porekla - dekanovu kiselinu, koja se crpi iz životinjske masti. 

 

Mesne prerađevine

Za proizvodnju kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda koristi se bromelain, pomoću kojeg se razlažu proteini, a on se dobija iz ananasa.

Priznaćete, ovo i ne zvuči tako strašno. smiley

 

 

Pivo

Mnogi svetski proizvođači piva u procesu proizvodnje ovog napitka koriste kolagen koji dobijaju iz ribljeg mesa, kako bi pivo bilo "lakše" za piti. Ne znamo da li će pivopijama možda zasmetati ova činjenica. smiley

 

Sladoledi i marmelade

Još jedan sastojak koji se koristi u cilju bojenja pojedinih proizvoda, najčešće marmelada, sladoleda i drugih kremova, jeste supstanca koje se dobija iz određene vrste insekata koji se nazivaju "cochineal aphids", i to samo kod ženki. 

Ipak, ono što je važno da znate jeste ova supstanca nije štetna po zdravlje, a nalazi se uglavnom u onim proizvodima koji imaju crvenu boju. 

 

Losos

Još jedna supstanca koja boji hranu u crveno, poput pojedinih vrsta riba - naročito lososa, zatim određena pića, kao i slatkiše, dobija se iz katrana. 

Dodajmo i da je u mnogim zemljama EU ova supstanca u prizvodnji hrane zabranjena. 

 

Hleb

I naposletku hleb, koji gotovo svi koristimo svakodnevno. I ne samo hleb, već i ostale vrste kupovnih testa, kako bi izgledali vazdušasto, odnosno kako bi testo što više naraslo, u procesu proizvodnje zahtevaju upotrebu supsance - cistein, koja se inače dobija iz perja patke, ili iz ljudske dlake!

NE PROPUSTITE: Top trik kako da spasete džemper koji se skupio tokom pranja

Da li su vam neke od ovih činjenica bile poznate?

Foto izvor: brightside.me

31.12.2017 08:10
 

Ne propustite

  • Praktične KUHINJSKE alatke koje će vam OLAKŠATI život

  • 10 NAMIRNICA koje provereno smanjuju OTOKE

  • 13 namirnica koje ste sve vreme POGREŠNO LJUŠTILI

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 15.09.-21.09.2025.

  • Kuhinje u kojima želimo da ostanemo duže: 3 trenda koja su osvojila svet dizajna

  • 5 opasnih biljaka koje treba da izbegavate ako imate ljubimca

  • Septembar donosi novu ljubav: Tri znaka pred kojima je čarobna jesen

  • Kako da stvorite porodične rituale koji jačaju bliskost?

  • Zašto nas privlače 'loši momci' (i kako da prekinemo taj krug)?

  • Kako prepoznati simptome osteoporoze na vreme?

  • Možda je mrzite, ali crvena je opet u modi

  • 5 jednostavnih trikova za osveženje spavaće sobe

  • Ljubimci i trovanje biljkama: Kako prepoznati simptome i reagovati na vreme?

  • Obuća za tvog muškarca: stilski vodič iz ženskog ugla

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

TRIKOVI profesionalnih kuvara koji će unaprediti vaše kulinarske VEŠTINE

Koliko puta smo samo gledali TV emisije sa poznatim svetskim kuvarima, i divili se njihovom umeću, kao i lakoći sa...
Scroll up