Verujemo da među vama ima onih koji su putovali u Francusku. Verujemo da ste osim uživanja u zvuku njihovog predivnog jezika i vrhunskim vinima probali i neki od njihovih specijaliteta. Jedan od najspecifičnijih predstavnika francuske kuhinje je svakako kiš (quiche) - vrsta pite, slične američkoj, ali ujedno poprilično različite. Pravi se sa raznim vrstama nadeva, a naša saradnica Sandra sa bloga Mother.Woman.Queen. je u današnjem tekstu odlučila da sa vama podeli svoj omiljeni recept za kiš. U njenoj varijanti punjen je kobasicama! Obavezno pogledajte recept, obavezno ga i probajte i javite nam kako vam se dopada, a sigurni smo da ćete prste polizati nakon prvog zalogaja!
Pročitajte i: Recept za SLANE rafaelo kuglice
U Francuskoj se pravi bezbroj vrsta kiševa. Uglavnom su nazive dobili po namirnicama od kojih se prave ili po pokrajini u kojoj su nastali. Kiš Loren (Quiche Lorraine) je kiš koji najčešće pravim. I to uglavnom za večeru, ponekad i za doručak, a ponekad i kad mi se pojave nenajavljeni gosti. Ponekad pravim sa testom koje sama napravim- to vam je onaj recept za prhko testo od kog pravim tart, samo ne stavim šećer i ne ostavim da odstoji u frižideru .
Nekada kada nemam volju da pravim testo, podlogu napravim od kupovnog lisnatog testa, i odlično ispadne. Kiš Loren vam je jednostavni kiš sa punjenjem od slanine, mešavine jaja i tečne pavlake, sa dodatkom sira, praziluka i spanaća...
To ćemo praviti drugi put, ovaj put pravimo kiš sa kobasicama...
Za ovaj kiš nam treba:
Lisnato testo
1 glavica crveng luka
kobasice - po mogućstvu domaće
200 gr trapista
3 jaja
2 dcl pavlake za kuvanje
po želji sušeni paradajiz
so, biber
Lisnato testo razvita oklagijom, izbockajte viljuškom i stavite da se peče 7-10 min. u rerni na 175 C. Izvadite testo i pospite rendanim sirom.
U međuvremenu dok se testo peče na ulju isdimstajte glavicu sitno seckanog luka, u to ubacite kobasice seckane na kolutove, ja sam dodala i sušeni paradajiz (ne mora ko ne voli).
Pročitajte i: Recept za GURMANSKU proju (VIDEO)
Rasporedite smesu preko testa posutog sirom. Umutite jaja sa pavlakom, dodajte so i biber po ukusu i prelijte preko svega.
Narendajte odgore sir i stavite da se peče oko 30 min. na 175 C.
Da li ste nekada probali da napravite kiš ?
Autor: Sandra sa bloga Mother.Woman.Queen.
,,Moj blog je priča za sve one koji vole život i od njega uzimaju najbolje. Pročitajte teme o svemu...'' Klik na OVAJ link!
NAJPOPULARNIJI Komentari