Često se događa da nam ostane hrane od ručka ili bilo kog obroka i logično je da nam je žao da je bacimo. Te namirnice ostavljamo za kasnije ili sutradan, a neke od njih moramo podgrejati kako bi bile toplije.
Ukoliko imate mikrotalasnu pećnicu verovatno je često koristite u ove svrhe. Međutim, postoji 8 namirnica koje nikako ne smete podgrevati jer tim činom postaju otrovne!
Obratite pažnju i iskoristite ove namirnice na drugi način. Nemojte ih grejati ni u mikrotalasnoj pećnici, ni u rerni, niti na šporetu!
NE PROPUSTITE: Hrana kao afrodizijak - top namirnice
1. Piletina
Ukoliko ste za ručak pekli pileće meso i ostalo je viška nikako ne smete da ga podgrevate kada poželite da ga jedete ponovo.
Bolje bi bilo da iseckate hladnu šniclu i iskoristite je za pileću salatu.
Naime, proteini iz pilećeg mesa se menjaju što može dovesti do ozbiljnih problema sa stomakom.
2. Pirinač
Ukoliko ste pravili ručak s pirinčem imajte na umu da pirinač sadrži vitamine, minerale, amino kiseline, kao i doređene bakterije koje nakon kuvanja na sobnoj temperaturi bujaju.
Ove bakterije mogu biti uzrok trovanja hranom. Podgrevanjem se problem neće rešiti i možete imati ozbiljne posledice.
Najbolje bi bilo da pri kuvanju pririnča odmah procenite količinu koja je višak i stavite je u frižider.
3. Krompiri
Ukoliko vam je nakon ručka ostalo prženih krompira, kuvani ili pire krompir, nikako ih ne podgrevajte!
Na sobnoj temperaturi mogu izazvati pojavljivanje bakterije koje dalje izaziva botulizam, neprijatno trovanje.
Pogrevanjem ne samo da možete osetiti zdravstvene probleme, nego će i sam krompir izgubiti ukus i nutritivne vrednosti.
Krompir koji se nije pojeo, bolje je baciti, a kuvani krompir iskoristiti za hladnu salatu.
4. Spanać
Spanać je prepun nitrata koji se podgrevanjem pretvara u toksične nitrite.
Ukoliko ste ukuvali spanać i iste ga pojeli radije ga bacite, tok listove možete iskorsititi za pitu ili salatu.
5. Šampinjoni
Ukoliko podrgrejete prethodo spremljene šampinjoni možete izazvati ozbiljne stomačne posledice.
Šampinjone je najbolje staviti u frižider i možete ih narednog dana jesti u salati ili ih ugrejte na ne više od 70 stepeni.
6. Celer
Ukoliko pravite čorbu ili bilo koje jelo od celera, nikako ga nemojte podrgrevati.
Sastojci celera podgrevanjem postaju vrlo toksični, tako da ako imate viška krem čorbe od celera, jedite je kasnije hladnu.
7. Jaja
Verujemo da bi retko ko zaista podgrejao jaja, međutim, imajte na umu da se ona ne smeju podgrevati jer postaju toksična.
Bilo da su kuvana ili pečena, ukoliko ih ne možete iskoristiti za sendvič ili salatu, radije bacite sav višak.
8. Cvekla
Sveža cvekla je najzdravija. Ukoliko ipak spremite jelo s ovim povrćem, nikako ga nemojte podgrevati.
Cvekla koja se podgreva postaje toksična!
NE PROPUSTITE: Saznajte koje namirnicee mogu da traju večno
Možete vi to same!
Foto i izvor: brightside.me
NAJPOPULARNIJI Komentari