Sada kako je proleće ovde, puni smo entuzijazma i probali bismo nešto novo, a ima li boljeg mesta za isprobavanje novih stvari od kuhinje? Punjena jaja su sjajno predjelo za svaku priliku, a različiti filovi će zadovoljiti i najzahtevnija nepca. Izabrali smo nekoliko kombinacija da se nađe za svakoga po nešto, ali vi slobodno eksperimentišite, dodajte svoje sastojke. Napravite ih za vaše sledeće okupljanje i posmatrajte kako nestaju za tren oka. Možete da iskoristite i uskršnja jaja i da ih poslužite u sasvim drugačijoj formi.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA USKRŠNJU KREMASTU TORTU
Punjena jaja su tvrdo kuvana jaja koja su presečena na pola. Žumance se izvadi i najčešće pomeša sa sastojcima poput majoneza, senfa, doda se možda šunka, i slično. Zatim se dobijenim filom ispuni belance. Posebno su popularna sada,tokom uskršnjih praznika. Često, domaćice ofarbaju više jaja nego što im je potrebno, pa treba, posle uskršnjih radosti, preostala jaja nekako iskoristiti.
Savet:
Kada su vam za neki recept potrebna tvrdo kuvana jaja, želite se potruditi da ona budu kuvana baš onoliko vremena koliko je potrebno. Nedovoljno kuvana jaja, daće vam žumance koje se razliva, a prekuvana jaja daće vam žumance koje je čudno, sivo-zelenkaste boje. Kulinarski stručnjaci kažu da bi jaja trebalo kuvati u proključaloj void 10-12 minuta kako biste dobili svaršeno tvrdo kuvano jaje.
Sastojci:
6 tvrdo kuvanih jaja
Majonez
Kečap
Mlevena slatka ili tucana paprika
Slanina
Ajvar
Senf
Foto: izvor
Priprema
Tvrdo kuvana jaja očistite i prepolovite. Žumance odvadite u posebnu činiju i dodajte mu malo kečapa i majoneza, soli i bibera po ukusu. Potrudite se da fil dobije ukus, ali da ne preterate sa začinima.
Najbolji način za to je da dodajete po malo začina i probate, tako ćete naći meru koja baš vama odgovara. Ko voli da fil bude gladak, može da muti mikserom ili koristiti blender.
Žumanca lako mogu pasirati i viljuškom, i kasnije svi sastojci izmutiti kašikom. Kada je fil pripremljen onako kako se vama dopada možete krenuti sa ispunjavanjem belanaca. Udubljenja u belancima ispuniti dobijenim filom, možete upotrebiti kafenu kašiku za to, ili pak, koristiti se špricem za dekoraciju, isključivo iz estetskih razloga.
Na isti način belanca možete puniti tako što ćete žumanca pomešati sa ajvarom, ili senfom, možda bi vam se neka od ovih kombinacija više dopala.
Ukoliko jaja želite da dekorišete, to lako možete uraditi tako što ćete od gore posuti malo mlevene slatke ili tucane paprika.
Takođe, sjajana ideja za dekorisanje jeste dodavanje malo istno seckane, prethodno ispržene slanine. Ukusi su različiti.
Uživajte.
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari