Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2026: Godina kada snovi postaju stvarnost

  • Jedan jedini za zimu: parfem za kojim se svi okreću

  • PSIHOLOZI KAŽU: Rečenica koju treba da kažete kada vas neko 'spusti' ili uvredi

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • MEDENJACI TVRDI KAO KAMEN? Jedan sastojak koji svi zaboravljaju (a čini ih mekim 7 dana)

Recepti

Zeka torta: Najslađi deo uskršnje trpeze - predlog dekoracije

Uskrs je najveći hrišćanski praznik, pa se u domovima širom zemlje dočekuje porodično i svečano, uz bogatu trpezu. Na stolu su nezaobilazna farbana jaja, dekorisana pažljivo i s puno ljubavi. Ostaje samo da se izabere desert, koji će parirati slanom repertoaru. Ima li boljeg rešenja od još malo simbolike - torte u obliku uskršnjeg zeke. Recept potražite u nastavku. smiley

NE PROPUSTITE: Kreativne ideje za uskrs - šaranje jaja i dekoracija

 

Zeka torta spada u takozvane "cut-up" torte. Osnovna karakteristika "cut-up" torti je isecanje i spajanje delova patišpanja, tako da završni rezultat poprimi željeni oblik. U ovom slučaju, kreiraćemo zeku, sa velikim ušima i mašnom. U slaganju i dekorisanju torte, mogu vam pomoći i deca, budući da je njima uskršnji zeka verovatno i najzanimljiviji.

Pa da počnemo...

Potrebno je:

Za 1 koru (ukupno su potrebne 2 ovakve kore):

4 žumanca

100 g šećera

1 vanil šećer

2 belanca

100 g brašna

1/2 praška za pecivo

Za fil:

4 pudinga od čokolade

1200 ml mleka

1 kašičica kakaa

500 g šećera

300 g margarina

Priprema:

Kremasto umutiti žumanca, šećer i vanil šećer. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo. U posebnoj posudi miksati belanca, dok se ne dobije čvrst sneg. Belanca laganim pokretima umešati u smesu od žumanaca. Kalup obložiti papirom za pečenje, pa uliti sjedinjenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko 30 minuta. Pečenu koru koncem ili oštrim nožem, preseći na tri jednaka dela. Ceo postupak ponoviti još jedanput, budući da su nam potrebne dve torte za našeg zeku.

U šerpu sipati mleko, puding, kakao i šećer. Kuvati na umerenoj temperaturi, dok se dobije gusta smesa. Dobijeni fil ostaviti da se prohladi. U penasto umućen margarin, kašiku po kašiku dodavati rashlađen čokoladni fil. Sve sjediniti. Fil podeliti na dva jednaka dela. Obe torte filovati na uobičajeni način: kora, fil, kora, fil, kora.

Sada počinje "cut-up" deo. 

Jednu tortu ćemo ostaviti netaknutu - ona predstavlja glavu zeke:

Drugu tortu ćemo iseći tako da dobijemo uši i mašnu:

Dobijene delove posložite tako da spojite glavu, uši i mašnu:

Dalje je sve na vama, dekorišite po želji. Evo naših predloga:

I vaš zeka je gotov, spreman da zablista na svečanoj trpezi i parira ostalim specijalitetima i đakonijama:

Prijatno i srećni praznici!

NE PROPUSTITE: Napravi sama - uskršnji duks sa zekama

 

Možete vi to same!

Foto: izvor

Naslovna foto: izvor

 

 

 

27.04.2024 16:35
 

Ne propustite

  • 4 MODERNA načina da išarate USKRŠNJA jaja (video tutorijal)

  • Kako da savijete SALVETU u obliku zeca - dekoracija za USKRS

  • Crêpes Suzette - recept za čuvene palačinke na francuski način

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Trik sa čarapama koji koriste stilisti poznatih (da noge izgledaju tanje i duže)

  • Nedeljni horoskop: 22.12.- 28.12.2025.

  • MEDENJACI TVRDI KAO KAMEN? Jedan sastojak koji svi zaboravljaju (a čini ih mekim 7 dana)

  • CRVENI KARMIN za praznike: Trik u 3 sloja koji koriste šminkeri (da ne ostavljate tragove na čaši)

  • 3 poklona koja NIKAKO ne smete uneti u kuću (veruje se da donose svađu i suze)

  • VELIKI GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2026: Godina kada snovi postaju stvarnost

  • Hitna "dijeta" bez gladovanja koja izvlači vodu (da uđete u haljinu broj manju)

  • RUKE VAM DODAJU 10 GODINA: Sastojak iz kuhinje koji briše tamne fleke

  • Ne privlačimo pogrešne partnere - privlačimo sopstveno emotivno stanje

  • MAGIJA ZA 5 MINUTA: Kako da napravite "Otiske Deda Mraza" u hodniku

  • Zašto se parovi najviše svađaju pred praznike i 3 rečenice koje smanjuju tenziju

  • SLAVSKA DASKA" KAO IZ RESTORANA: Pravilo "3-3-3" za slaganje predjela

  • ŠTIKLE BEZ BOLA: Medicinski trik sa flasterom (da igrate do zore a ne završite bosi)

  • Odloži sve obaveze: 5 simptoma koji ukazuju da ti je ovog vikenda potreban odmor

  • ČARAPE KOJE NE PUCAJU: Zašto treba da stavite hulahopke u zamrzivač večeras?

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Uskršnja pogača i dekoracija svečane trpeze

Uskrs samo što nije i mi vam ne možemo opisati koliko se radujemo ovom prazniku iz jednog prostog razloga - cela...
Scroll up