Spretnost i snalžljivost u kuhinji, i domaćinstvu uopšte, nije stvar koju možemo da savladamo preko noći, već je nešto što zahteva vreme, praksu i trud. I one najumešnije domaćice vole kada saznaju neki novi trik koji će im pomoći i olakšati poslove, ali iste vole i da dele i razmenjuju sa drugima. Dakle, učimo celog života, i nije nam na odmet kad god saznamo nešto novo.
U nastavku potražite savete i trikove koje daju iskusne domaćice a mi vam prenosimo.
NE PROPUSTITE: Neprevaziđeni trikovi koje svaka moderna domaćica treba da zna
Pored kuvara, raznih recepata za slatke i slane đakonije - svaka dobra domaćica ima svesku gde zapisuje nove trikove koje sazna. Pa vam predlažemo, ako do sada nemate, da otvorite svesku i savete koje u nastavku delimo sa vama - zapišete.
1. Pečeno meso može se čuvati duže i biti dugo sveže ako ga spakujete u teglu i zalijete mašću, te stavite u hladnu prostoriju. Na ovaj način imate spreman ručak kada niste u situaciji da kuvate tog dana. Jednostavno izvadite nekoliko komada mesa, zagdejete i to je to. Ostatak ponovo vratite na isto mesto i čuvate do sledeće prilike.
2. Ako meso prvo kratko propržite na jakoj temperaturi, par minuta sa obe strane, a tek onda dinstate, biće sočnije i mekše.
3. Meso koje potopite u marinadu i ostavite da tako prenoći - spremiće se brže upiti sočne sokove i začine, te će biti neodoljivo ukusno.
4. Da bi lakše očistili mašinu za mlevenje mesa posle upotrebe - prvo sameljite koru hleba pa tek onda operite.
5. Ako se u vodi kuva krompir (bez ljuske), vodu gde se kuvao treba iskoristiti za supe i čorbe jer sadrži vitamine i hranljive sastojke.
6. Mast sa supe pokupite kada se supa prohladi, supa će biti manje masna i ukusnija, a pokupljenu masnoću možete iskoristiti za prelivanje barenog povrća.
7. Mleko, kao i svako mlečno jelo, obavezno uvek kuvajte na umerenoj temperaturi, nikako na jakoj.
8. Da se riba pri dinstanju u belom vinu ili ulju ne osuši najbolje je pokriti posudu papirom za pečenje.
9. Da se pirinač ne bi raspao prilikom kuvanja, treba odabrati pravu razmeru piriča i vode u kojij se kuva. Na jednu čolju piriča ide 3 čolje vode.
10. Da se krompir ne bi ukašio prilikom prženja, treba ga posoliti na samom kraju, kada je skoro gotov.
11. Zimnicu koja se lako kvari, treba držati na nižim policama u špajizu. Na višim policama vazduh je znatno topliji i lakše dolazi do kvarenja.
12. Luk će brže porumeneti ako u šerpu dodate malo šećera.
13. Zagorelo jelo, nikako ne mešati, već brzo presuti u drugi sud i pokriti mokrom krpom. Posle nekoliko minuta zameniti krpu drugom, takođe vlažnom, i tako sve dok ne izvučete miris zagorelosti.
14. Kobasice neće prskati pri pečenju ukoliko ih prvo na kratko obarite i pospete brašnom.
15. Mahunarke znaju da nadimaju, pa da se to ne bi desilo - dodajte kašiku šećera pri kuvanju.
NE PROPUSTITE: Veliko jesenje raspremanje + preporuke proizvoda za čišćenje na akciji
Nadamo se da su vam ovi saveti korisni. A verovatno će i drugima biti od značaja pa podelite informacije sa svojim prijateljima.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari