Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Lokne i talasi
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Tračeraj
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
Početna
  • Majski favoriti - izaberite manikir po svojoj meri

  • Kako da ojačate imunitet tokom proleća?

  • Maslinasto zelena boja je u fokusu ovog proleća

  • Kuhinje u ružičastoj boji - trend koji je oduševio svet

  • Top frizure za proleće - izaberite omiljenu

Svaštara

Zašto TREBA da koristite SVINJSKU MAST u kuvanju

foto: www.wisegeek.com

Verujemo da je većini vas kriška hleba namazana svinjskom mašću i posuta šećerom ili alevom papirkom jedna od dragih uspomena na detinjstvo provedeno uz bake i deke.

Svinjska mast je nekada bila nezamenljiva u kuvanju naših mama, baka i brabaka, ali nam se čini da je sa novijim dobom njena upotreba pala na minimum... A ne bi trebalo!

Kuvanje sa upotrebom svinjske masti je daleko zdravija opcija od korišćenja rafinisanih biljnih ulja. Mast je nekada bila tajni sastojak za mekane pite, slasne kolače i savršene soseve, a danas kao da smo je proterali iz kuhinja.

U današnjem postu otkrivamo vam razloge zbog koji treba da vratite svinjsku mast u svoju kulinarsku rutinu.

 

1. Spada u ,,stabilne'' masti - Svinjska mast spada u zasićene masne kiseline koje imaju čvrstu jednovalentnu strukturu, što konkretno znači da poseduje stabilnu temperaturu i teže oksidira pri zagrevanju! A svi znamo da se oksidacijom masnoća oslobađaju slobodni radikali koji oštećuju ćelije i škode našem organizmu. Pripremanjem jela na masti štitite svoj organizam od slobodnih radikala i smanjujete njihov negativan učinak. Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, njena struktura ostaje nepromenjena prilikom zagrevanja iznad 250oC, što znači da namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera ili ulja, povećavaju prženjem.

foto: indianapublicmedia.org

2. Svinjska mast štiti srce - Verujemo da većina vas kada pomisli na svinjsku mast u glavi ima ideju o holesterolu, zečepljenju vena i arterija i konačno problemima sa srcem. Istina je zapravo daleko drugačija! Da bi organizam normalno funkcionisao neophodno je da svakodnevno unosimo zdrave masnoće putem ishrane. Tzv. ,,dobri holesterol'' je ključan za pravilno funkcionisanje srca i krvnog sistema, a masti koje obiluju dobrim holesterolom su upravo one zasićene, a među njima i svinjska mast! Dokaz za to je očigledan - naši preci su svoju ishranu bazirali upravo na ovim masnoćama, a stopa srčanih oboljenja je bila niska!

Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

Svinjska mast, dakle, spada u zdrave masnoće neophodne našem organizmu!

foto: altertv.org

3. Bogata vitaminom D - Svinjska mast pada u jednu od 2 namirnice koje imaju najveći procenat vitamina D! Čak 1000 nutricionističkih jedinica vitamina D sadrži jedna kašika svinjske masti. Vitaminu D su neophodne zasićene masti kako bi ga organizam uspešno apsorbovao, pa svinjska mast predstavlja njegov najbolji izvor. Ipak, ovde govorimo isključivo o masti dobijenoj od svinja uzgajanih na ispaši i u prirodnim uslovima, nikako od onih uzgajanih u veštačkim uslovima i hranjenih koncentratima. Svinjama je potrebno sunce kako bi se u njihovom telu sintetisao vitamin D. Zato, trudite se da mast kupujete od proverenih prodavaca - najbolje seljaka koji samostalno uzgajaju st.oku

foto: regiodom.pl

4. Idealna za pripremu hrane - Prženu hranu treba da svedete na minimum, ali ako se odlučite za ovakvu pripremu jela obavezno koristite svinjsku mast. Prva razlog za to smo naveli pod tačkom 1 ove liste.

Drugi razlog za upotrebu svinjske masti u kulinarstvu jeste njen NEUTRALAN ukus. Kokosovo ulje takođe spada u zdrave masnoće, ali hrani zna da da ukus i miris kokosa. Svinjska mast hranu ostavlja nepromenjenog ukusa, tokom prženja mesu daje divnu zlanu boju, a povrće zadržava svoju aromu. Možete je koristiti i za pripremu jela u rerni! Odlična je za pripremu kolača, pita i peciva jer testu daje mekoću, a ne utiče na ukus. Jedan od naših omiljenih kolača spremljenih sa svinjskom mašću su ŠAPICE. Kako se prave pogledajte na OVOM linku!

Osim ovih tu je i jako povoljna cena svinjske masti. Za razliku od kokosovog ulja za čiju kupovinu treba da odvojite 500 do 800 din za teglu od 1kg, svinjsku mast možete naći na lokalnim pijacama, u supermarketima, u prodavnicama zdrave hrane i to po više nego povoljnim cenama (manje od 500din za 3 kg).

Da li smo vas ubedili da treba da počnete da kuvate sa svinjskom mašću?

14.11.2015 08:40

Ne propustite

  • Jestivo ulje u održavanju domaćinstva

  • Pravila ekonomičnog kuvanja - smanjite, ponovo koristite, reciklirajte

  • 17 super trikova u kuhinji koji će vam olakšati život

NAJPOPULARNIJI Komentari

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 16.05. do 22.05.2022. godine

  • Venera u Ovnu

  • Mesečni horoskop: JUN 2022.

  • Pomračenje Meseca ima veliki uticaj na horoskopske znake

  • Poznate dame iskreno govorile o svojim nesavršenostima

  • Glumci koji su prekršili glavna pravila tokom snimanja filma

  • Jessica Alba u kožnoj suknji koja je must have ovog proleća

  • Kourtney Kardashian polomila verenički prsten

  • Tužne vesti - Britney Spears izgubila bebu

  • Boje koje će biti najpopularnije ovog leta

  • Ime koje ste izabrali za ljubimca govori mnogo više o vašoj ličnosti

  • Adele i Rich Paul se pohvalili novom kućom na Instagramu

  • Sa kim se viđa Jason Momoa?

  • Megan Fox izgleda kao Barbika u roze haljini

  • Poznate dame koje su u vezi sa mlađim momcima

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Sajtovi koje preporučujemo

  • Makeup & More
  • Nokti by Danijela
  • MakeUpLicious
  • Beauty mark by Milena
  • Blog - Sjajna kosa
  • MakeupRSaveti
  • Mazalice

O nama

Sajt mogujatosama.com je trenutno najposećeniji nezavisni ženski portal u Srbiji po Gemius Audience online istraživanju sa više od 35.000 dnevnih poseta i najbrže rastućim YouTube kanalom na prostoru Srbije.

 

MJTS tim nastavlja sa misijom da sve što vas zanima iz oblasti mode, kozmetike, kulinarstva, uradi sama, fitnesa i dr. učini jednostavnim i zanimljivim putem originalnih, autorskih video tutorijala koji će vas uveriti da uz malo truda, sve možete same.

 

Hvala vam što nas pratite!

 

Mogu ja to sama © 2012-. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up

Pročitajte i ovaj tekst!

Izvlačenje uljem - delotvorna metoda za čišćenje organizma od toksina

Metoda izvlačenja toksina uljem potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane AYUR-VEDA, a stara je preko 5000...