Ima li nečeg slasnijeg od prave, dobre i kremaste italijanske kuhinje?
Da budemo precizniji, ima li išta boljeg od lazanja?
Da li ste znali da u raznim predelima Italije se prave različite verzije ovog jela?
U današnjem tekstu sa vama delimo recept za slasne lazanje sa spanaćem i rikotom.
Pored toga što je ova verzija lazanji zdravija, iznenadićete se kada vidite da je podjednako (ako ne i više) ukusna!
Potrebni sastojci:
- 80 grama putera
- kašičica mlevenog belog luka
- 2 kašičice mlevenog, suvog timijana
- 200 gr svežeg spanaća
- 800 gr rikota sira
- 1 jaje
- pola kašičice soli
- četvrtina kašičice muskatnog oraščića
- 12 kora za lazanju (ne prokuvane)
- teglica paradajz pelata (može i onaj sa začinima)
- mocarela sir isečen na kriške
Priprema:
U manju šerpicu stavite puter da se istopi, dodajte beli luk i timijan, pa zatim nakon 2-3 minuta dodajte svež spanać da se prodinsta.
Dinstajte oko 5 minuta, a zatim sklonite sa vatre.
U veliku činiju spojite rikotu, jaje, muskatni oraščić i so. Dodajte mu i spanać i sve dobro izmešajte.
Ugrejte rernu na 180 stepeni, pa uzmite pleh da pripremite lazanje.
Prvo "podmažite" pleh slojem paradajz pelata, a zatim dodajte jedan red kora za lazanju, pa red spanaća sa rikotom i tako sve u krug dok ne potrošite sve sastojke.
Na sam vrh lazanja poređajte kriške mocarele, koja će se istopiti i razvlačiti.
Poklopite pleh alu folijom i pecite 25 min u rerni.
Nakon 25 min sklonite foliju i pecite još 10-15 min dok se ne zapeče gornji sloj.
I to je to!
Tako jednostavno, a slasno!
Možete vi to same!
Foto: pinchofyum.com
NAJPOPULARNIJI Komentari