U susret našem najvećem prazniku Božiću, odlučile smo da posetimo našu omiljenu Idea radnju i obezbedimo sve što nam je neophodno za ovaj veliki praznik. Kako bi ispoštovale običaje u Idei smo kupile pšenicu i Badnjak, bez kojih se ne može zamisliti božićna trpeza, ali i razne vrste sušenog voća kako tradicija nalaže. Prazničnu trpezu upotpunile smo preukusnom i kremastom Nugat tortom, koja je veoma lagana, tako da će vam njen ukus i te kako prijati nakon teške bozŽćne hrane.
Nugat torta je predstavlja savršen spoj dva kremasta fila i kore obogaćene orasima. Iako sadrži dva fila i koru koja se peče, njena priprema neće vam oduzeti više od sat i po vremena, što znači da ćete pored nje stići da pripremite i ostatak praznične trpeze i dekorišete dom u božićnom duhu. Ukoliko vam ova torta zvuči primamljivo, u videu ispod pogledajte koji će vam sastojci biti neophodni za njenu pripremu, ali i detaljan postupak pravljenja.
NE PROPUSTITE: Novogodišnja trpeza - recept za slane i slatke kuglice + praznična dekoracija stola
Klik na PLAY!
Sastojci:
12 jaja
12 kašika šećera + 130g šećera
7 kašika brašna
150g mlevenih oraha
250ml mleka
150g crne čokolade
1 margarin
200g mlevenih pečenih lešnika
0,5l slatke pavlake
200g prah šećera
100g abc sira
1 želatin u kesici
200g crne čokolade za glazuru
Način prirpeme:
Kora:
U činiji razbijte 12 jaja i razdvojte žumanca od belanaca. Potom 12 belanaca dobro umutite i mikserom. Prilikom mućenja se trudite da vam pokreti ruke dok mutite belanca uvek budu u istom smeru. Kada se belanca umute postepeno sipajte šećer. Nakon šećera postepeno sipajte brašno i orahe. Smesu nakon dodavanja brašna i oraha mutite ručno, a ne mikserom, kako belanca ne bi splasla.
Smesu sipajte u prethodno podmazan plen i pecite dok ne porumeni.
*Trik: ukoliko nemate pri ruci margarina kojim ćete podmazati pleh, kao zamenu možete se poslužiti sledećim trikom: Pleh dobro premažite uljem i potom ga pospite brašnom. Brašno treba da prekrije ceo pleh. Ostatak brašna koji se nije zalepio prospite, i u sada pripremljen pleh sipajte smesu.
*Trik: Ukoliko ne znate po boji da odredite kada je kora pečena, uzmite čačkalicu, zabodite je na sredinu kore i izvadite. Ukoliko je čačkalica potpuno suva i bez živog testa na njoj, kora je pečena.
Čokoladni fil:
U velikoj staklenoj činiji umutite 12 jaja. Potom postepeno dodajte šećer i mutite mikserom dok se šećer ne otopi. Kada se šećer otopi u smesu dodajte mleko i brašno. Sve dobro umutite mikserom. Nakon toga, u duboku šerpu sipajte vodu i stavite na ringlu da vri. Kada voda počne da ključa u šerpu sa ključalom vodom stavite staklenu činiju u kojoj ste pirpremile smesu za fil. Fil neprestano mešajte dok se kuva kako se bi zagoreo. Kada fil počne polako da se zgušnjava dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Tada fil skinite sa pare i ostavite da se ohladi. Kada fil bude hladan možete nastaviti sa pripremom. U njega dodajte 1 margarin i dobro umutite mikserom. Na kraju dodajte lešnike i vaš fil je spreman.
Beli fil:
U velikoj činiji umutite pola litra slatke pavlake. Kada se pavlaka potpuno zgusne u nju dodajte 200g prah šećera i mutite mikserom dok se ne sjedini sve. Nakon toga, u fil dodajte 200g abc sira i jedan želatin koji ćete pripremiti na sledeći način: U 50ml hladne vode saspite kesicu želatina. Džezvu stavite na ringlu i neprestano mešajte kako želatin ne bi zagoreo. Kada se pojave prvi mehurići želatin sklonite sa vatre i tako topao sipajte u fil. Fil potom ponovo dobro promešajte i stavite u frižider da se stegne.
Filovanje torte:
Na tacnu postavite koru i nafilujte je čokoladnim filom. Preko čokoladnog fila stavite beli. Budite veoma pažljivi prilikom filovanja jer između dva fila nema kore što može dovesti do težeg oblikovanja same torte.
Dekoracija:
Tortu dekorišite čokoladnim prelivom i krupno seckanim lešnicima.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari