Bliži nam se Uskrs, što znači da je pred nama još jedan izazov u farbanju jaja. Bilo da ste pristalica jednostavnih metoda bojenja uz pomoć kupovnih boja i sličica za jaja, ili pak volite da eksperimentišete sa šaranjem voskom, markerima, ili su za vas najlepša jaja koja su farbana u lukovini - ni u jednom od ovih slučajeva nije na odmet da znate po koji trik kako da izbaberete jaja za kuvanje, kako da vam jaja tokom kuvanja ne uspucaju, kako da se farbana jaja sjaje, i kako da jaje što bolje primi farbu.
Odgovori na sva ova pitanja čekaju vas u nastavku!
NE PROPUSTITE: Hleb s medom bez kvasca - recept koji ćete obožavati
Prvo i osnovno pravilo jeste da birate što svežija jaja, sa što dužim rokom trajanja. Ukoliko pronađete, možete da kupite jaja sa belom ljuskom jer će mnogo bolje primiti boju.
Ukoliko ste ih prethodno držali u frižideru, obavezno sačekajte da se jaja prvo stemperiraju na sobnoj temperaturi pre nego što krenete sa farbanjem. Jaja nemojte da dodajete u vrelu ili ključalu vidu, već ih u isto vreme zagrevajte s vodom, a kada voda proključa - potrebno je da ih kuvate narednim 12 do 15 minuta. Ukoliko koristite farbu u kojoj se jaja kuvaju, ili ih kuvate u lukovini, nakon što su jaja skuvana, poklopite šerpu i ostavite jaja da odstoje tako još neko vreme.
Tokom kuvanja i farbanja jaja, u vodu možete dodati i malo sirćeta, kako bi jaja bolje primila boju.
Jaja koja su ofarbana, nakon što se ohlade, premažite uljem kako bi imala dodatni sjaj.
Ukoliko vam uskršnja jaja sve vreme stoje napolju van frižidera, trebalo bi da ih pojedete u roku od dva dana.
NE PROPUSTITE: Domaće praline - neverovatno uskusne i lake za pripremu
NAJPOPULARNIJI Komentari