Koliko vas je imalo dilemu kako da aranžira sto u želji da što lepše i bolje ugostite porodicu, prijatelje, drage ljude, makar to bilo i samo ležerno petak ili subota veče u kućnoj atmosferi? Mi priznajemo da jesmo često, i upravo to nas je i inspirisalo da malo istražimo na temu dekoracije stola - šta to sve treba da se nađe na trpezi, a posebno koj detalji svemu dodaju posebnu notu i čine da se osećamo lepo, kao i koju hranu je najbolje da poslužimo, a da u isto vreme bude dekorativna, ukusna, i da se, naravno, lako i brzo sprema. Zato ovog puta preskačemo one klasične jelovnike sa jelima koja treba da se krčkaju satima, i tražimo rešenje za sve vas (i nas) moderne domaćice koje žele da impresioniraju, ali i da budu praktične. U prevodu - ne želimo da u kuhinji provedemo čitavu večnost, ali želimo da izgleda kao da jesmo.
U svakom slučaju, u nastavku teksta vas čekaju saveti kako da dekorišete sto za goste, ali i predlog dva recepta za posluženje koji će vam se sigurno dopasti - pašteta sa duvan čvarcima i sendviči sa goveđom pršutom!
Pa da krenemo od početka. Prvo što bi treba da stavite na vaš sto jeste stolnjak. On će vašoj trpezi dati posebnu svečanu notu, i svakako će dekoraciju učiniti potpunijom. Sledeće što treba da uradite jeste da se odlučite za kombinaciju boja i nijansi koje će se međusobno uklapati - na primer ukoliko su svetli i stolnjak i tanjiri, onda tanjire možete dodatno postaviti na podmetače, bilo platnene ili pak od bambusa, koji će im svojom bojom kontrastirati. U našem slučaju, to su podmetači za tanjir u crnoj boji, sa kojima smo uklopili salvete. Naravno, ne treba da se suzdržavate ni od detalja, sa kojima će uostalom vaša dekoracija tek postati potpuna. Zlatnim trakama možete vezati umotanu salvetu - zlaćane nijanse se savršeno slažu sa crnom bojom. Takođe, ako nas pitate, sveće su nezaobilazan detalj na stolu, bilo pojedinačno kao u našem slučaju, ili u nekim lepim dekorativnim svećnjacima, naročito ako želite da napravite posebnu atmosferu.
Na stolu treba da se nađu i vinske čaše, a kako savetuju dekorateri, kada je kućna atmosfera u pitanju, one ne treba da budu prevelike, kako vaša dekoracija ne bi bila pretenciozna. I ono što prema našem mišljenju najviše upotpunjuje postavljen sto jeste cveće. Mi smo izabrali nenametljive roze i ljubičaste nijanse - orhideja svemu daje notu prefinjenosti, a saksijsko cveće izgleda i te kako efektno, i drugačije od standardnih vaza sa cvećem.
Pravi momenat da pređemo na hranu, koja bez sumnje čini glavni element dekoracije na svakoj trpezi. Ipak, kako bi hrana zaista bila i dekorativna, a ne samo ukusna, treba sa malo i potruditi. U uvodnom delu smo pomenuli da će naš predlog biti hrana u formi sitnih zalogaja, finger food, kako bismo olakšali posao modernim domaćicama, ali i kako bismo upravo stavili akcenat na dekorativni element kada je trpeza u pitanju. I da napomenemo još jednom - naši predlozi će biti takvi da će vam biti teško da se odlučite da li ćete više uživati u izgledu ili ukusu!
Nećemo previše dužiti - 2 glavne zvezde našeg posluženja su mini sendviči sa avokado salsom i goveđom pršutom i domaća pikantna pašteta sa duvan čvarcima, kojoj će svi gurmani teško odoleti. Ono što se nama posebno dopada jeste da se zalogaji sa avokadom sa jedne strane i sa čvarcima sa druge strane, koliko god zvuče različito, savršeno uklapaju kao posluženje na trpezi. A evo i kako se pripremaju ovi specijaliteti.
Mini sendviči sa avokado salsom i goveđom pršutom
Sastojci:
2 manja avokada
Zlatiborac goveđa pršuta
Sok od ceđenog limuna
2-3 kuvana jaja
Svež peršunov list - 2 veze
So, biber u zrnu
Maslinovo ulje
Priprema:
Oljuštite avokado, uklonite košticu, isecite ga na kockice, pospite sa malo soka od ceđenog limuna kako ne bi promenio boju, dodajte tome sitno seckani peršun, kao i začine i dobili ste salsu. Izaberite tost koji možete da prepečete, ili pak da ga isečete na trougliće, pa prvo stavljajte avokado salsu, potom preko aranžirajte jajetom, kao i Zlatiborac goveđom pršutom, koja tek ovom specijalitetu daje pravi ukus i pikantnost.
Intezivan ukus Zlatiborac pršute upotpunjuje salsa od avokada, kojoj specifičnost daju limun i biber koje ste koristili u pripremi. Naravno, kako bi efekat bio potpun, važno je i kako ćete ove mini sendviče servirati. Naš je predlog da izaberete neku neutralnu tacnu u beličastim tonovima, interesantnog dezena i oblika, kako bi sami sendviči došli do izražaja. Takođe, savetujemo da mini sendviče servirate na više ovakvih manjih tanjira, umesto na jednom velikom poslužavniku. Kao deo dekoracije možete koristiti i limun, čeri paradajz, ali i recimo zrna crvenog bibera, koja će učiniti da vaša trpeza bude efektnija i drugačija od onih uobičajenih.
A, sada prelazimo na namaz od čvaraka.
Pašteta sa duvan čvarcima
Sastojci:
150 g Zlatiborac duvan čvaraka
2 barena jajeta
Mala glavica crvenog luka
2 čena belog luka
3 kašike milerama
1 kašika senfa
Malo limuna, začini
Priprema:
Nakon što ste obarili jaja tako da budu tvrdo kuvana, i sitno iseckali luk, sve sastojke treba da sjedinite u homogenu smesu. Poslužite se blenderom - krenite od čvaraka i milerama, pa dodajte i ostale sastojke. Začinite po želji.
Ono što je fantastično kod ovog namaza sa Zlatiborac duvan čvarcima jeste to što će em izgledati sjajno, em je ukus namaza takav da sve vreme osećate same duvan čvarke, koji su zadržali svoju vlaknastu strukturu, iako ste ih obradili u blenderu. Paštetu možete da mažete na baget, ili pak tost koji ćete prethodno, ako želite, prepeći u rerni. Što se ovog namaza tiče, samo ćemo vam reći da će sigurno nestati u rekordnom roku! Naravno, duvan čvarke ćete na vašem stolu moći da servirate i zasebno.
U ovom slučaju, pošto je namaz svetlije boje, predlažemo tamnije poslužavnike - mi smo se, kako bismo ispratili ton čitave dekoracije, odlučili za crne. Ujedno, posebno je efektno kada birate reljefne poslužavnike umesto onih klasičnih. Takođe, lepše će biti ako svoje hlebiće sa pateom od Zlatiborac duvan čvaraka rasporedite na više tacni.
Kao što vidite, i sendviči sa goveđom pršutom i namaz sa duvan čvarcima se pripremaju nikad lakše, i izgledaju nikad lepše, a takav im je i ukus.
Svakako, na vašoj trpezi dekorisanoj s ljubavlju, treba da se nađe i meze, koje će se uostalom savršeno slagati uz vaše posluženje. Možete ga servirati na istim tacnama kao i senvičiće i namaz, a možete iskoristiti i drvenu dasku, i tako vašoj dekoraciji dodati i rustičan element, koji će na vašem stolu sjajno izgledati.
Osim Zlatiborac goveđe pršute koju smo koristili za pripremu sendviča, predlažemo da poslužite i Zlatiborac tanku slaninu, a uz njih možete kao deo dekoracije kombinovati i čeri paradajz. List od peršuna takođe možete iskoristiti kao ukras. I na kraju, ne zaboravite na masline, koje će se posebno lepo slagati kako sa celim posluženjem, tako i sa čašom vina, uz koju ćete uživati kako u jelu tako i u druženju.
A, sada nemojte da nam zamerite što tekst privodimo kraju, ali čeka nas tanjir sa ovim slanim đakonijama, koje će po svemu sudeći sa njega nestati u rekordnom roku.
Možete vi to same!
***Tekst urađen u saradnji sa Zlatiborac brendom***
NAJPOPULARNIJI Komentari