Ananas je jedna od omiljenih letnjih tropskih voćki u kojoj možemo da uživamo u različitim oblicima - od svežeg do konzerviranog, u obliku smoothie-a ili šejka, ali i kao sastojak slasnih kolača.
U današnjem postu otkrivamo vam kako da g aiskoristite za pravljenje lake i brze letnje poslastice koju će obožavati cela porodica - izvrnuti ananas kolačići.
Osim što je jako ukusan, izuzetno je i dekorativan, pa je idealan i za prosalve poput rođendana, devojačkih večeri, romantičnih noći u dvoje...
Pogledajte recept i uverite se koliko se lako spremaju ovi slani izvrnuti kolačići!
Potrebni sastojci:
800 g konzerviranog ananasa,
70 g braon šećera,
120 g putera,
150 g brašna,
160 g šećera,
Pola kašičice praška za pecivo,
120 ml soka od ananasa,
1 veće jaje,
Pola kašičice vanila ekstrakta,
Prstohvat soli,
Toping:
3/4 šolje slatke pavlake,
2 kašike šećera,
12 kandiranih višanja ili trešanja.
Priprema:
Korak 1: Upalite rernu na 180oC. Kalupe za mafine nauljite. Izvadite ananas iz konzervi i stavite ih na papirne ubruse da se ocede. Sok možete iskoristiti kasnije. Istopite puter, pa mu umešajte braon šećer. Dobijenu smesu sipajte na dno kalupa za mafine - otprilike po 2 kašičice u svaku.
Korak 2: Isceđen ananas iseckajte na manje komade, pa ih poslažite preko mešavine puter i šećera na dno kalupa za mafine. Potrudite se da lepo izgledaju - poput cveta.
Korak 3: U dubljoj posudi umutite brašno, 3/4 šolje šećera, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte puter i sok od ananasa i mutite ručno. Na kraju dodajte jaje i vanila ekstrakt. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Sipajte je preko komada ananasa u kalupima, tako da svi budu jednako popunjeni.
Korak 4: Pecite oko 20-25 minuta. Ubodite čačkalicom da proverite da li se testo ispeklo. Ukoliko je čačkalica čista kolač je pečen. Izvadite iz rerne i ostaviet da se prohladi 5 minuta.
Korak 5: Nožem okružite svaki kolač duž ivica kalupa. Preko stavite rešetkasti podmetač i izvrnite kolačiće i ostavite da se potpuno ohlade.
Korak 6: Za to vreme umutite slatku pavlaku sa šećerom dok se ne zgusne. Sipajte je preko ohlađenog kolača,a ana vrh smestite kandiranu trešnju ili višnju! I to je to! Prijatno!
Možete vi to same!
foto: cookingclassy.com
NAJPOPULARNIJI Komentari