Nemate ideju šta na brzaka da spremite za doručak ? Šta mislite o nečemu što je toplo, ali ostaje ukusno i ohlađeno tako da možete da ga ponesete i na posao !
Pogledajte nekoliko naših predloga !
Ronice sa šunkom i sirom
Potrebni sastojci:
2 šolje brašna,
4 kašike putera,
1 i po kašičica praška za pecivo,
1 kašičica sode bikarbone,
1 šoljica kiselog mlieka,
So i biber,
400g šunke
Sir po zelji.
Priprema: U brašno dodajte iseckani puter, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kiselo mleko,so i biber, pa zamesite testo. Izvadite testo na na pobrašnjenu površinu i rukama tapkajući napravite kvadar. Preko raspordite šunku i sir. Zavijte u rolnu i isecite na malo deblje krišške. PEcite 20-25min u rerni zagrejanog na 190C.
Mortadela kuglice
Potrebni sastojci:
200 g mortadele,
100 g sredine hleba,
1 čaša mleka,
2 kašike rendanog parmezana,
1 jaje,
So, biber, prezle, ulje.
Priprema: Odvojite sredinu hleba, isecite je na kockice, stavite u dublji sud i natpoite mlekom da kockice ogreznu. Jaje ulupajte u drugoj posudi, dodajte parmezan, mortadelu seckanu na kockice, biber i malo soli. Hleb iscedite od mleka i dodajte mešavini. Rukama oblikujte loptice. Uvaljajte ih u prezle i pržite u zagrejanom ulju dok ne porumene. Vadite ih na tanjir sa ubrusom.
Pita od tikivica
Potrebni sastojci:
1 veća tikvica,
250 g svežeg sira,
2 jaja,
1,5 dl mleka,
1-2 kašike brašna,
1 kašika soli
Priprema: Rernu zagrejte na 220 stepeni. Tikvicu isecite na sitne kocke. U veću posudu sipajte mleko, brašno, jaja i so, pa dobro izmešajte i na kraju dodajte sir i tikvice. Smesu rasporedite po namašćenom plehu ili vatrostalnoj posudi i pecite 20-25 minuta.
Zapečena palenta
Potrebni sastojci:
2 šolje palente,
1 kašičica putera,
6 šolja vode,
1 crni luk,
3 čena belog luka,
2-3 šolje paradajz-sosa iz konzerve,
Biber, so, maslinovo ulje,
2 šolje rendanog kačkavalja.
Priprema: Stavite vodu da proključa i sipajte malo soli, puter i palentu. Kuvajte dok se palenta ne zgusne. Sipajte u pleh namazan puterom i ravnomerno poravnajte da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostavite da se ohladi. Za to vreme na maslinovom ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz-sos, pa krčkajte još oko pet minuta. Dodajte biber i malo soli. Ohlađenu palentu secite na kocke, ređajte u predhodno namašćenu tepsiju. Prelijte pola paradajz-sosa i pospite sa pola sira. Opet ređajte kocke palente i pospite ostatak paradajz-sosa i sira i stavite otkriveno u rerni da se peče. Pecite 25-30 minuta, da se uhvati rumena korica i sir istopi.
Gurmanske proje
Potrebni sastojci:
3 jaja,
2 čaše kisele vode,
2 pune kašike ajvara,
1 čaša pšenicnog brašna,
1 čaša kukuruznog brašna,
Pola čaše kukuruznog griza,
1 prašak za pecivo,
2 ravne kašičice soli,
100 g suvog mesa ili šunke,
100 g kačkavalja,
2 kisela krastavčića.
Za uputstvo kliknite na OVAJ link!
Fotografije: Google images
NAJPOPULARNIJI Komentari