Prvobitno tipičan za arapsku kuhunju, ovaj ukusima bogat namaz od leblebija, koji ne samo da je jako zdrava opcija za našu ishranu, već je i pravi užitak za naša nepca, osvojio je srca mnogih sladokusaca. Leblebija je čudotvorna biljka mahunarka koja je bogata proteinima, vlaknima i vitaminima, i definitivno je zaslužila da je uvrstimo u naš jelovnik. Humus je u tom smislu najbolji izbor, a pošto u sebi sadži isključivo namirnice biljnog porekla, odlično se uklapa i u predstojeće vreme posta. Ko zna, možda odlučite da ga uvrstite i na svoju slavsku trpezu. U svakom slučaju, recept sledi u nastavku.
Saznajte kako da napravite humus namaz za vaš zdrav i kremast obrok.
NE PROPUSTITE: Najlepši sitni slavski kolači - recepti
Potrebno vam je:
300 grama leblebija, koje ste prethodno veče potopili u vodu (ili koristite leblebije u konzervi koje se ne potapaju)
Beli luk - 1, 2 ili 3 čena, u zavisnosti od vašeg ukusa
100 ml maslinovog ulja
1 limun - ceđeni sok
So
2 supene kašike tahinija (pasta od susama, koju možete kupiti u bilo kojoj prdavnici zdrave hrane)
List od peršuna
Foto: life4style.pl
Priprema
Leblebije izvadite iz vode u kojoj su stajale, isperite ih, potom ih kuvajte u novoj vodi do sat vremena, i ubacite unutra kašičicu sode bikarbone (moguće je da će vreme kuvanja biti i znatno kraće, u zavisnosti od toga koliko su leblebije mekane). Ako želite da skratite vreme prirpeme, koristite one iz konzerve, koje ne moraju da se kuvaju.
Dakle, ukoliko ste ih kuvali, tanka ljuspica će se odvojiti od zrna, nju sklonite u stranu, a leblebije stavite u blender (ne odjednom, već dodavajte postepeno), i dobro ih sameljite sve dok ne dobijete kompaktnu kremastu strukturu.
Foto: thinkeatbehealthy.com
Potom polako ubacite i preostale sastojke - pastu od susama, maslinovo ulje (ne sve već 70 ml), so i izgnječeni beli luk, i sve ih sjedinite u blenderu.
Humus stavite u dublju posudu i ukrasite ga preostalim maslinovim uljem, listom od peršuna i po želji pospite malo aleve paprike.
Foto: filtercopy.com
Vaš kremasti humus namaz je spreman za posluženje. Odlično će se slagati sa, na primer, integralnim hlebom, a možete ga poslužiti i kao prilog drugim jelima.
NE PROPUSTITE: Recept za slavski kolač i uputstvo za izradu ukrasa
Možete vi to same!
Naslovna foto: extracrispy.com
NAJPOPULARNIJI Komentari