Verujemo da od letovanja u Grčkoj većini vas između ostalih stvari nedostaje i giros!
Ako ste ljubitelj grčke kuhinje sigurni smo da niste propustile da probate ovaj nacionalni specijalitet koji po grčkim odmaralištima možete naći bukvalno na svakom ćošku!
Pravi se od različitih vrsta mesa, ali nama je svakako omiljeni onaj od pilećeg.
Prosto obožavamo tu sjajnu kombinaciju stino seckanog mesa, svežeg povrća i kremastih soseva - i to sve zapakovano u mekano tortilju! Ne može da ne valja!
Ukoliko želite da se prisetite ovog fantastičnog ukusa zasučite rukave i napravite domaći giros!
Sigurni smo da će se vaša jača polovina oduševiti i rado sa vama podsetiti leta i odmora.
Pogledajte recept i saznajte kako se sprema.
Potrebni sastojci:
500 g pilećeg belog meso (ili nekog drugog po izboru),
4 krompira,
1 ljubičasti luk,
2 pečena crvene paprike,
1 kašika pekmeza od šljiva,
So, biber i kari po ukusu,
Pola svežeg kvasac,
Brašno po potrebi,
Voda ,
Mleko.
Uputstvo:
Korak 1: Meso isecite na tanke trake, začiniti po ukusu - so, biber, kari i pekmez, pa ga proprzite na ulju. Od krompira napravite pomfrit. Mi vam predlažemo zdraviju varijantu bez ulja - klik na OVAJ link! Luk i papriku isecite na kolutice.
Korak 2: Napravite kiselo testo: u malo mleka stavite pola kašike šećera i ubacite kvasac da nadodje. U dubljem sudu pomešajte brašno i so po ukusu. dodajte prethodno pripremljeni kvasac i počnite da mesite testo. Dodajte vode dok testo ne bude dovoljno čvrsto da se sa njim radi, ali ne i pretvrdo da ne možete da ga razvučete.
Korak 3: Od testa razvucite na pobrašnjenoj podlozi 4 tortilje debljine do 3 mm i pecite ih u teflonskom tiganju ili na grilu.Tortilje prekrijte da se napare da bi bile mekane.
Korak 4: U svaku tortilju stavite namaz po želji (pavlaka, kečap, tartar sos, majonez, senf...), meso krompir i salatu poredajte na četvrtinu kruga, preklopite ostatkom testa praveći fisek i pričvrstite čačkalicom.
Poslužite sa grčkim jogurtom! Prijatno!
Možete vi to same!
Fotografije preuzete sa Google images
NAJPOPULARNIJI Komentari